четвер, 19 січня 2012 07:00

Майже добу просиділи в горах

17-річний Василь Микитюк із міста Яремча Івано-Франківської області разом із трьома друзями мусили заночувати на горі Петрос біля села Лазещина Рахівського району Закарпаття 5 січня. У похід із Василем пішли 19-річна Христина Леньо, Володимир Василишин, 20 років, та 19-річний Ян Дроздик.

— Збиралися на Петрос на Новий рік, але не вийшло. Тому пішли перед Різдвом, — розповідає Василь. — Ми не заблукали, але не могли зійти з гори через погану погоду. На Петрос вийшли близько 13.00. Випили чаю з шоколадкою. А коли вирішили спускатися, то зрозуміли, що дороги не знайдемо. Був сильний вітер, нічого не видно через туман і сніг. Він зразу позамітав наші сліди.

За 2 год подзвонили знайомому з Яремчі, який працює в рятувальній службі. Виходили на зв'язок кожні півгодини. Потім вимикали телефони, щоб економити заряд батареї.

— Ні їсти, ні пити нічого не було, — продовжує Василь. — Температура на вулиці впала приблизно до мінус 5 градусів. Ми ходили по колу, стрибали, робили зарядку, бігали. Всю ніч не лягали спати. Христина всіх підбадьорювала. Казала, головне — не спати. Паніки не було, бо нас же четверо. І не перший раз у горах.

Близько 11.00 наступного ранку рятувальники піднялися з іншого боку гори.

— Напоїли нас чаєм, дали поїсти. Потім разом спустились у село. Вже вдома я відчув, як утомився. Прийняв душ і ліг спати. Але на наступний Новий рік знову підемо на Петрос, — сміється Василь. — Усім, хто йде в гори навіть ненадовго, краще взяти з собою їжу й термос з гарячими напоями.

Гора Петрос 2020 м заввишки.

Зараз ви читаєте новину «Майже добу просиділи в горах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі