середа, 11 травня 2016 05:30

Люди, які не бачили перестрілок, легше переживають переїзд

Автор: фото надане Мариною Бериславець
  Психолог Марина Бериславець: ”Адаптація переселенців до нових умов у середньому триває від двох до шести місяців. Якщо в людини достатньо грошей на житло, їжу, є робота — це відбувається легше”
Психолог Марина Бериславець: ”Адаптація переселенців до нових умов у середньому триває від двох до шести місяців. Якщо в людини достатньо грошей на житло, їжу, є робота — це відбувається легше”

— Переселенці з Криму й Донбасу перебувають у постійному стресі. Невпевнені в собі, не знають, як поводитися. Бо отримують різну, часом суперечливу інформацію — від родичів, знайомих із зони АТО, з неокупованої території. Ці люди мають загострене почуття справедливості. За найменшої стресової ситуації стають агресивні, часто скаржаться на життя, — каже психолог 30-річна Марина Бериславець.

Скільки минає часу, доки людина адаптується після переїзду?

— Залежить від того, що вона пережила. Ми працювали з групою переселенців, які переховувалися від обстрілів у підвалі. Один із них помер. Решта мусили сидіти з покійником. Довго не могли розмовляти, лише дивилися в одну точку. Розговорили їх за кілька місяців.

Люди, які не бачили перестрілок, лише чули гул, легше переживають переїзд. Термін адаптації залежить і від фінансових можливостей. Якщо в людини достатньо грошей на житло, їжу, є робота — до нового життя звикнути легше. В середньому це триває від двох до шести місяців.

Дітям простіше сприймати зміни?

— Найважче дітям від 3 до 15 років. Вони не казатимуть: мені страшно, некомфортно. Але змінюватиметься поведінка. Наприклад, активна, товариська дитина замикається в собі. Не відходить від мами, відмовляється йти у дитячий колектив. Спокійні діти стають агресивними. Страждають на безсоння, відсутність апетиту. У малюків може з'явитися енурез, заїкання. Реабілітація залежить від того, наскільки швидко родина відновить звичний спосіб життя.

Як вийти з депресивного стану?

— Самотужки не справитись. Потрібна допомога психолога. В Україні багато безкоштовних консультативних центрів для переселенців. Звертаються до них переважно жінки. Чоловіки — рідко.

Зараз ви читаєте новину «Люди, які не бачили перестрілок, легше переживають переїзд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі