вівторок, 16 лютого 2010 18:01

Київський славістичний університет зазнав інтелектуальної атаки

Автор: фото: Юрій МИХАЙЛІЧЕНКО
  Учасники II Міжнародної славістичної олімпіади з Польщі в Києві
Учасники II Міжнародної славістичної олімпіади з Польщі в Києві

Київський славістичний університет став організатором ІІІ Міжнародної славістичної олімпіади. Десант учнів випускних класів із Росії, Польщі та України висадився на тестування з історії слов"янських народів та шести мов і літератур: української, російської, білоруської, польської, чеської, болгарської. Поляки та росіяни традиційно складали тести з російської, а на минулих олімпіадах були ще й білоруські та болгарські школярі.

Завідувачка кафедри російської філології та практики слов"янських мов Тетяна Коновалова розповіла, що зацікавити учнів допомагає насамперед методика викладання дисципліни. Її колега, доцент Жаннета Закупра, 11 років викладає російську як іноземну. Студенти з Польщі, Хорватії, Чехії, Франції, Канади приїздять у вересні і навчаються один семестр до січня, складають іспити та отримують сертифікат. Дехто настільки успішно опановує мову, що привозить уже своїх учнів на міжнародну олімпіаду. Так, викладачка гімназії й ліцею з польського міста Гловно, де 134 учні вивчають російську, — Ізольда Веселовська — втретє приїздить із групою старшокласників.

Натомість українські студенти за обміном вирушають удосконалювати знання з чеської, польської та інших слов"янських мов, англійської. У Київському славістичному навчаються і міжнародники, які виявляють цікавість  до російської та української. Крім сучасної російської, вони вивчають ділову російську мову, лінгвокраїнознавство, ходять на екскурсії, у театри. Скажімо, польський студент Яцек отримав подвійний диплом (університету міста Ополе та КСУ), попрацював у Польському домі в Києві викладачем польської та російської мов. Шість років викладає у Кіровоградському університеті.

Учитель російської мови та літератури, відмінник народної освіти РРФСР, почесний працівник освіти РФ Галина Майровська також утретє привозить старшокласниць на олімпіаду. Про КСУ дізналася, коли її   Рязанський університет ім. Єсеніна проводив міжрегіональний конкурс "Начало". Тоді створили музей видатного східнослов"янського лексикографа ХІХ ст. Срезневського. Відкривати його приїхав директор Інституту славістики та міжнародних відносин КСУ Олег Прискока.

Цього разу росіяни побували у Ближніх та Дальніх печерах лаври, відвідали музеї мікромініатюр та Булгакова. Учасниці з Росії — переможниці обласних та міських олімпіад, конкурсів-фестивалів. У класі ліцею, де навчаються дівчата, профільними предметами є математика та фізика, викладання російської звели до мінімуму. Двоє планують вступати до вищого навчального закладу з технічним ухилом, третя — на факультет іноземних мов Рязанського університету ім. Єсеніна. Торік на олімпіаді у Києві вони посіли два перші місця з російської літератури та друге і третє — з мови. Крім самобутньої української культури, школярок цікавить, як в Україні вивчають російську.

Зацікавити учнів допомагає методика викладання дисципліни

Президент Київського славістичного університету Юрій Алєксеєв пишається тим, що славістичну олімпіаду проводять у Києві — колисці східнослов"янської культури. Школярі, які перемагають і пізніше вступають до КСУ, мають знижки на оплату навчання. У планах — організувати та провести регіональні олімпіади з української та інших слов"янських мов, історії слов"ян. Щороку 24 травня на Михайлівській площі відзначають День слов"янської писемності: покладання квітів, виступи художньої самодіяльності та міського оркестру, мінімум промов громадських діячів. Цьогоріч КСУ планує ще й художню виставку. Працюють літні школи, де студентів третіх-четвертих курсів навчають слов"янських мов та історії слов"ян. Після того, як ці курси відвідали півтора десятка шведів, за обміном до Швеції поїхали наші студенти — практикуватися з англійської.

Від часу створення 1993-го КСУ тісно співпрацює з посольствами Словаччини та Болгарії. Підсумки олімпіад з історії, культури та економіки цих країн підбивають на національні свята — день конституції Словаччини та день незалежності Болгарії. У червні цього року відзначатимуть 600-річчя Ґрюнвальдської битви — до проведення олімпіади КСУ планує залучити посольства Польщі й Литви. Є домовленості з консулом Словенії, послами Хорватії й Македонії в Україні про підтримку університетських наукових і освітніх проектів. Відбулися зустрічі щодо співпраці з послом Чехії Ярославом Баштою. З посольством Російської Федерації КСУ хоче відродити проведення країнознавчих конкурсів. Уже 10 років триває співпраця з посольством Білорусі.

Повертаючись до олімпіади, хочеться відзначити, що польські дівчата з Лодзя виявилися дуже сором"язливими, тоді як гості з Гловно —  говіркіші. Сподобалися нашим сусідам золоті бані храмів, барвистий Київ. Викладачі спілкувалися російською вільно, тоді як прагматичні польські випускники, які не планують пов"язати життя з російською, інколи під час розмови чекали підказки від своїх наставників. Безумовно, від письмової (вчити правила і складати тести) до розмовної треба йти через практику спілкування. Однак наставники запевнили: якби підлітки пожили у Києві кілька тижнів, то щебетали б уже. Тому що слов"янські!

Зараз ви читаєте новину «Київський славістичний університет зазнав інтелектуальної атаки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі