четвер, 26 березня 2009 17:57

Галину Самар поставили на коліна в центрі села

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Жительку Кибинців Миргородського району на Полтавщині Галину Самар односельці зловили на крадіжці. Вигадали їй публічне покарання. Жінка стояла на колінах посеред села близько 5 годин
Жительку Кибинців Миргородського району на Полтавщині Галину Самар односельці зловили на крадіжці. Вигадали їй публічне покарання. Жінка стояла на колінах посеред села близько 5 годин

"Близько дев"ятої вечора в суботу загавкали собаки. Так, ніби в дворі хтось чужий. Жінка кілька разів виходила надвір", — розповідає 44-річний Леонід Рева із села Кибинці Миргородського району на Полтавщині.

Господарі обдивилися двір. Побачили, що відкритий погріб, де зберігають овочі, сало, м"ясо, консервацію.

— Ми закрили погріб. Хто там — не розібрали, було темно, — каже Рева. — У неділю близько шостої ранку передзвонив сільському голові. Той приїхав до нас.

Злодійкою виявилася місцева жителька 50-річна Галина Самар. Розповіла, що в погріб потрапила випадково, красти не збиралася. Люди їй не повірили, бо вона живе на іншому кінці села. Новина про крадійку, яку впіймали на гарячому, швидко поширилася. Зібралося осіб 20. Міліцію не викликали. Відвели жінку в центр Кибинців.

Близько 12.00 в центрі села натовп дивиться на Галину Самар, обговорюють подію минулої ночі. Жінка сидить на землі біля магазину. Спиною обперлася об електричний стовп. Коліна на картонці. Біля неї в сітчастому мішку стоїть із піввідра картоплі й одна капустина, пластикова пляшка з водою. За метр валяється разовий стакан. Одягнена в теплу брудну куртку і джинси. Ліва нога без черевика, він лежить поряд. Селяни кричать, щоб підняла табличку, яку зробили для Галини. Хто саме видрукував напис — не кажуть.

— А може, не нада? — тихо бурмоче Самар.

Нещодавно хтось украв порося

— Нічого-нічого, тримай, — вигукує чоловік із натовпу.

Жінка піднімає табличку "Я ворую в погрібах". У селі говорять суржиком, так і написали. Від Галини чути перегар. Спілкуватися відмовляється. У натовпі розказують, що вона разом із чоловіком випиває. Мають добротну хату. Двоє їхніх дорослих дітей живуть в іншому селі. Самарів люди давно підозрювали в крадіжках.

— Кражі в селі трапляються. Найчастіше беруть консервацію, курей, картоплю. Нещодавно хтось украв порося, — розповідає 48-річна Людмила. — Що посадили цю жінку біля магазину, то це наукою буде і для неї, і для інших.

— Мені покійний батько розповідав, що раніше таке виховання в селі було, — розказує чоловік із натовпу, не називається. — Піймали когось із кожухом, із вівцею, із колесом від воза — злодій повинен був ходити по селу і кричати: "Я вкрав колесо" чи "Я вкрав вівцю".

За таку крадіжку передбачений штраф 51 грн.

— Якщо людина не може його сплатити, то через суд її можуть арештувати на добу, — коментує начальник сектору дільничних інспекторів Миргородського міськрайвідділу міліції Віталій Овчаренко, 27 років. — Із початку року люди про подібні крадіжки правоохоронців не повідомляли. Стосовно відповідальності за те, що закрили жінку в погребі, а потім вивели в центр села, треба розбиратися.

Зараз ви читаєте новину «Галину Самар поставили на коліна в центрі села». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі