четвер, 16 червня 2011 00:45

Цвіль виводять горілкою

— Кожен рік переклеюю обої на стінах, бо взимку вони зацвітають, — говорить киянка Віра Цабля, 37 років. — У кутку за шафою складаю банки. У тій стіні, мабуть, є тріщина, бо мокне в кожен дощ. Така сама біда на балконі — за зиму дерев'яна вагонка чорніє від цвілі. Доводиться кожної весни її шліфувати.

Вікторія Цабля має глиняну хату в селі. Приїжджає туди влітку. У будинку в інший час ніхто не живе. Через відсутність провітрювання й опалення всередині вогко, пахне цвіллю.

— У тій хаті в моєї доньки починаються приступи астми. Лікарі пояснюють, це через грибок на стінах. Знайшла майстра, який допоможе вивести цвіль.

Будівельник Степан Воловецький, 49 років, робить євроремонти у квартирах і зводить будинки "під ключ". Пояснює, що цвіль боїться потоків свіжого повітря. Добре множиться в холодному вогкому приміщенні.

— Найгірше, якщо після зими запалити в хаті. Для цвілі тепло і волога — найкращі умови. За кілька годин грибок почне швидко розмножуватися. Раджу спершу повідкривати всі вікна, провітрювати кімнати кілька днів. Також варто просушити всі килими, ковдри, подушки, іграшки.

Під час ремонту майстер радить поґрунтувати стіни антисептичною сумішшю. Така  кілька років перешкоджає розмноженню цвілі, моху, лишайників і бактерій. Варто використовувати клей для шпалер із протигрибковими добавками. Глиняні стіни — щоліта білити вапном із мідним купоросом. Грибок на кахлі у ванній кімнаті виводять хлоркою. Відбілювач розводять водою в 10 разів. У погребах і підвалах цвіль виводять порошком хлорки чи вапна. Його розсипають на підлозі. За добу змітають віником. Зі шкіряних меблів і дерева плями витирають горілкою. Із тканин — розведеною "Білизною".

Зараз ви читаєте новину «Цвіль виводять горілкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі