середа, 02 липня 2008 17:27

"Бютівець" Олександр Фельдман купив коньяк зі столу Наполеона

Нардеп-"бютівець" 48-річний Олександр Фельдман — власник концерну "АВЕК і Ко". Йому належить найбільший у Європі харківський торговий центр "Барабашове". Торік один із журналів оцінив статки політика в $224 млн.

— Ця цифра занижена, — розповідає Олександр Фельдман у своєму кабінеті. Він убраний у єврейську шапочку-кіпу, спілкується російською. На руці швейцарський годинник "Патек Філіп". Такий полюбляє російський прем"єр Володимир Путін. Середня ціна — 60 тис. євро.

Господар сідає за дубовий стіл у шкіряне крісло. Кладе руки, наче школяр. 3 червня у Фельдмана народився онук Давид.

— Син недавно закінчив Харківський університет, — продовжує. — Полетів доучуватися до Єрусалима. Пробував відкрити там благодійний фонд Фельдмана. Онук народився там. Хотіли дати йому ім"я Яків, але я попросив, щоби назвали Давидом. Я їздив до нього в Єрусалим, але то було тискання в загальному лементі.

23-річний Олександр Фельдман одружився рік тому.

— Невістка Аня із Харкова. Добра, домашня, — веде далі. — Закінчила... Що вона закінчила? — чухає потилицю. — Не пам"ятаю. За роботою я пропустив, як ріс син. Коли приходив додому, Саша вже спав, а йшов на роботу — іще спав.

Каже, що син із родиною повертається до України. Дружина Фельдмана Валерія завершує ремонт у харківському будинку. Житиме родина разом.

Дзвонить мобільний телефон.

— Ау? — піднімає слухавку. — Нічо, Саш. Якраз про тебе розповідаю. Саня, що закінчувала Аня? Народну українську академію? Економіст-фінансист? От бачиш, я ж знаю, — сміється.

Питаю, чи вживуться дружина з невісткою.

— Моя покійна теща була найкращою! Я ще з армії люблю зранку курити в туалеті. Із дружиною сварилися через це. Теща, щоб зберегти мир і спокій у родині, непомітно передавала мені пачку сигарет і сірники, — усміхається.

— Із Лєрою почали зустрічатися, коли їй було 19 років, а мені — 21. Поїхали в село Петродолина на Одещині, сторожили яблуневі сади. Заробили 4 тисячі карбованців. Жили в будках, як оцей диван, — киває на триметрову канапу. На ній стоїть чорна шкіряна сумка Фельдмана з коричневим гумовим тарганом у кишеньці. — Привезли з собою кішку на прізвисько Клякса. Ночами вона ловила мишей. Від"їдала їм голови, а тушки приносила до нас у намет.

Додає, що в школі мріяв стати ветеринаром.

— Я дуже любив тварин. Або міліціонером. Бо наше покоління росло на фільмах "Офіцери" та "Слідство ведуть знатоки". Маю у трудовій книжці записи "машиніст", "робітник радгоспу", "кочегар", "меблевик", "слюсар", "сторож", "моторист", "будівельник". Оформлявся ким попало, щоби не чіпали за дармоїдство.

Два роки в Харкові таксував на старій "волзі".

Моя покійна теща була найкраща

— Якось літня пара забула в багажнику кілограм зефіру в шоколаді, — згадує. — Тоді це був дефіцит. Повернувся на місце, де висадив тих людей. Вони вже чекали. Навіть зефіринку не запропонували. Лише спитали: "Де так довго їздиш?".

Каже, доти працював у кооперативі "Ремонтник", який створив його батько-інженер.

— Придумав кріпити алюмінієві віконні рами монтажним пістолетом. Узагалі ним прокладали кабель. Руки зіпсував, — показує праву руку. Пальці на ній згинаються до половини. — За технікою безпеки можна було робити сто пострілів на день. А я робив три тисячі.

Дістає з сумки сигарети "мальборо". Викурює півцигарки. На столі стоїть фото в золотистій рамці. На ньому господар кабінету з Юлією Тимошенко.

Олександр Фельдман колекціонує спиртні напої, скульптуру, живопис. Зібрав приблизно 150 полотен, зокрема Артура Кольніка, Мане-Каца, Моіса Кіслінга, Хаїма Сутіна, Марка Шагала. Має скульптуру "Мінора" Сальвадора Далі. А також майже 1000 предметів холодної зброї. Недавно придбав два індійські кинджали. Любить добрі вина. Має повне зібрання "Шато Мутон Ротшільд" 1925–2004 років, масандрівські вина кінця XIX–поч. XX ст., напої князя Голіцина, привезені з Іспанії та Португалії. А ще коньяк, аналоги якого подавали до столу Наполеона.

1960, 6 січня — Олександр Фельдман народився у Харкові в родині вчительки й інженера
1978–1980 — служив в армії у м. Стрий на Львівщині; згодом опановував фах економіста у Харківському університеті
1997 — президент Єврейського фонду України
1998–2002 — депутат Харківської міськради
2001–2004 — президент АТ "Футбольний клуб "Металіст"
2004 — довірена особа Віктора Януковича під час президентських виборів
Нардеп двох останніх скликань, належить до фракції БЮТ

Зараз ви читаєте новину «"Бютівець" Олександр Фельдман купив коньяк зі столу Наполеона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі