вівторок, 02 березня 2010 08:14

7-річна Ганна Войциховська витягла подругу з-під льоду

  Анна Войциховська із селища Глоби Ковельського району Волинської області стала наймолодшим ”Героєм-рятувальником” 2009 року
Анна Войциховська із селища Глоби Ковельського району Волинської області стала наймолодшим ”Героєм-рятувальником” 2009 року

23 лютого у Міністерстві з питань надзвичайних ситуацій вручали нагороди "Герой-рятувальник року-2009". Дарували телевізори, мобільні телефони і мікрохвильові печі.

Лауреати сидять на задніх сидіннях перед оркестром. Тихо розмовляють між собою. Чекають на виступ міністра 47-річного Володимира  Шандри. Він приходить за 10 хв. 33-річному Олександрові Сердюку із міста Ізюм на Харківщині дарує плазмовий телевізор. Восени Олександр витягнув із криниці 120-кілограмову жінку.

— Визов отримала вранці о 7 годині, — розповідає він. —  Мене обв"язали рятівною 50-метровою мотузкою і почали спускати. Жінка вже 6 годин сиділа у крижаній воді. Я обв"язав її талію своїм рятувальним поясом. Стояв на дні й думав: якщо мотузка обірветься, вона мене розчавить, як помідора.

7-річна Ганна Войциховська  з села Глоби Ковельського району на Волині малює у зошиті  метеликів і квіточки. Минулої зими вона врятувала свою подругу Ірину Коренгу, 7 років. Вона приїхала на церемонію разом із мамою Ольгою, 36 років.

— Ми з Ірою пішли на лід поковзатися, — розповідає Ганна.  — Іринка послизнулася і провалилася у крижану воду. Встигла вхопитися за санки, а я з усіх сил почала їх тягти. Як витягла її, пішли до моєї бабусі сохнути.  Іра батькам розповідати не хотіла, боялася, що битимуть.

Мама поправляє їй резинку на волоссі. Каже, дізналася про цей випадок пізно ввечері, коли Аня повернулася додому.

— Аня у нас дуже смілива. Павуків, жаб не боїться, на дерева високо залізти може. Пізно ввечері із хати вийти може – на зірки подивитися.  Після того випадку з Іриною стали ще більшими подружками,  разом уроки вчать.

До Анни підходить 21-річний Дмитро Козаков із Донецька. Просить дозволу з нею сфотографуватися.

— Я врятував 12-річну дівчинку, яка тонула у ставку, — розповідає російською. — На ставку сиділи рибалки, але ніхто не кинувся допомагати. Я зняв із себе одяг, почав пірнати. Як витягнув, в неї були відкриті очі й сині губи.  На руках, у одних плавках,  відніс її до лікарні за 2 кілометри. Лікарі сказали — ще 20 секунд, і її не врятували б.

Дмитро має широкі плечі, мускулисті руки.

— У мене добра фізична підготовка. В січні на руках ніс стареньку бабцю. Вона вийшла на вулиці погодувати голубів, упала і зламала ногу. Приніс її до під"їзду. Але не міг лишити на вулиці, бо сильні морози були. Виніс на четвертий поверх.

Дмитро працює технологом на кондитерській фабриці.

—  Хочу вступити до пожежного училища. Можуть і без екзаменів прийняти. Але я так не хочу. Я хлопець розумний, студентом сам стану.

Зараз ви читаєте новину «7-річна Ганна Войциховська витягла подругу з-під льоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі