четвер, 03 червня 2010 17:58

"Тимошенко особисто строї вибирала. А від Азарова повернули - соцреалізм вернувся"
6

Людмила Сівцева-Климук, 26 років. Дизайнерка одягу. Народилася у місті Нововолинськ Волинської області. Закінчила Київський університет технології та дизайну. Працювала в музеї Івана Гончара молодшим науковим співробітником експозиційно-просвітницького ві
Сучасне весільне вбрання за мотивами народного костюму XVIII століття. Збережено крій і форму рукава, шароварів і корсета
Жіночі головні убори
У декораторській виготовляють квіти для жіночих прикрас, вишивають та оздоблюють пальта левадками - оксамитовими вставками
Жіночий стрій, реконструйований за зразками міщанського одягу Центральної Наддніпрянщини кінця XVIII століття

Шиємо одяг на кожен день зі старовинним декором або за старовинним кроєм - етно-кежуал. У жіночих пальтах XIX століття на спинці характерні складки, а це дуже модно зараз у Європі. Такі плащики можна купити у французьких бутиках. У нас чорне жіноче вовняне пальтечко з рожевим гаптуванням коштує 7 тисяч гривень. Крайки (пояси) ткані - 200-700 гривень.

Окремо шиємо костюм-символ - панський чи селянський. Повний стрій по конкретному регіону, відповідно до історичної епохи. Комплект приблизно такий: сорочка - натільна білизна, для жінки спідниця чи запаски - передниця і задниця, й неодмінно пояс. Коли виходили з хати, одягали станик - від слова "стан". Він прилягав, підтягував, його зашнуровували - тримав форму. На плечі - керсетка або різні типи жилетів. Чоловіки у XVII столітті на сорочку вдягали кунтуш.

Найдорожчий жіночий костюм, із XVIIІ століття, коштує 39 тисяч гривень. Приблизно такий носила мати Івана Мазепи. Тут найважче шити жупан - сім складок по спинці йде. Повний чоловічий костюм вартує до 32 тисяч гривень. Дитячі - близько 12 тисяч.

Над убранням працюємо від місяця, якщо підбираємо з готових сорочок, до двох - із новою сорочкою. Шиємо руками з домотканого полотна, якому більше 100 років, - екологічно чистого, без синтетичних домішок. На тіло це найкраще, що може бути.

Усі речі, які ми зараз носимо, конструктивно продумані. До того в народному крої сорочку шили з квадратів, а в панському крої плечові шви були занесені аж на спинку. Бокових швів не було - вони теж на спині розміщувалися Але в давніші часи крій завжди був вільний. У тому самому жупані і танцюєш на балу, і шаблею орудуєш. Речі давали свободу руху і водночас міцно фіксувалися на талії.

Найактивнішими нашими замовниками є лікарі. З Київради багато - тільки просять не називати. Викладачі університетів цікавляться, але купують обережно. Телеведуча Катерина Осадча періодично у нас одягається. Було таке, що приходять люди з охоронцями і навіть не називаються.

Депутатський корпус представлений дружинами. Одна 14 речей замовила, переважно костюми: спідницю, піджак, брюки. Але дуже не хоче, щоб конкурентки в нас одягалися. Каже: "Тільки я у вас буду шитися. І нікому не скажу".

Для родини Ющенків зробили два костюми. На замовлення тодішнього міністра культури Василя Вовкуна шили дитячий стрій для Тарасика: маленький кунтушик із прорізаними рукавами, шапка з хутра, вишита сорочка, шаровари, тканий пояс і чобітки. Була червоняста насичена гама. Обійшовся такий замовнику в 12 тисяч гривень.

Вікторові Андрійовичу теж на подарунок купували стрій. В останні місяці його президентства прийшов директор одного із закарпатських музеїв. Сказав, що в Ющенка 58-й розмір. Ми шили коричневий полковницький жупан XVIIІ століття, сорочку, вишиту золотом, шаровари, високу шапку з білих смушків і чоботи. Стрій порівняно недорогий вийшов - 23 тисячі гривень.

Коли торік приїжджав Джозеф Байден, віце-президент Сполучених Штатів, замовили для нього сорочку.

Подарунки для високопосадовців вибирає прем'єр-міністр. Коли була Тимошенко, ми їй кілька зразків відправляли, вона дивилася й казала, що більше подобається. Найчастіше сорочки так званого панського крою, із широкими призібраними рукавами, та мережані золотими нитками. Тепер прийшов Азаров, верхівка у владі змінилася, а нижня ланка, яка займається церемоніалом, - та сама. Дзвонять нам, кажуть: "Приносьте". Ми принесли. Через 3-4 години телефонують: "Забирайте, нічого не візьмемо. Соцреалізм вернувся".

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко особисто строї вибирала. А від Азарова повернули - соцреалізм вернувся"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі