неділя, 04 лютого 2024 14:48

"Путін воюватиме до самої смерті"
5

Як пройшов Всесвітній економічний форум у Давосі

– Ціни в Давосі на час форуму підстрибують удесятеро. Тому все краще бронювати за рік. І так роблять 90 відсотків відвідувачів події, – кажуть у фонді українського олігарха, 63-річного Віктора Пінчука. Він щорічно організовує в Давосі Ukraine House, де проходять дискусійні панелі на актуальні теми, виступають історики та філософи світового рівня, а також українські й іноземні політики.

Із Києва до швейцарського Давоса, де з 15 по 19 січня відбувається щорічний Всесвітній економічний форум, добираюся майже 30 год. Спочатку прямим потягом 17 год. їду до Варшави. Того ж дня, о 19:00, прямим рейсом лечу до Цюріха. Звідти потягом із двома пересадками добираюся до міста Азора. Звідти щодня витрачаю по 3 год. в Давос і назад потягом теж із двома пересадками. Забронювати навіть найдешевший готель у місті на період форуму нереально. Найдешевший без сніданку на п'ять діб коштує 700–900 тис. грн. У містах на відстані 30–80 км від Давоса ціни на тризірковий готель на п'ять діб без сніданку коливаються в межах 300–500 тис. грн.

Автор: GETTYIMAGES
  Центральна вулиця швейцарського Давоса – Promenade, де розташований Український дім, 15 січня 2024 року
Центральна вулиця швейцарського Давоса – Promenade, де розташований Український дім, 15 січня 2024 року

Ukraine House – невелика будівля на центральній вулиці Давоса – Promanade. Поряд – будинок представництва Індії. Цьогоріч Фонд Віктора Пінчука організував на форумі дві масштабні події – власне Ukraine House, а у співпраці з Офісом президента України – проєкт Deciding Your Tomorrow – "Вирішуючи твоє майбутнє".

На першому поверсі на великих екранах розмістили інтерактивну виставку – основні фото 693 днів війни в Україні – станом на середу, 17 січня. Час від часу на екранах спрацьовують сирени повітряної тривоги. Повз проходить Віктор Пінчук. Намагаюся поставити йому запитання – якими для нього є найстрашніші дні війни? Він перебиває на півслові й каже, що не готовий говорити. Через день пояснює свою відмову іноземному журналісту, який теж намагається взяти в нього коментар.

– Я продюсер, беріть інтерв'ю в акторів, – відповідає, очевидно, маючи на увазі гостей і спікерів Ukraine House Davos.

На в'їзді в Давос – поліцейський блокпост. Першого дня в нас із колегою посилено перевіряють документи, в окремій анкеті записують паспортні дані, по кілька разів увічливо перепитують мету поїздки та місце проживання у Швейцарії. Врешті за 15 хв. віддають документи та бажають доброго дня.

Найдовші черги – до Ukraine Davos House

– Непростий день у вас, – кидає на прощання мій колега одному з поліцейських років 30.

– Це все через вас, – відповідає той, маючи на увазі війну в Україні.

– Усі питання – до Москви й Путіна. Це він веде війну, – не стримуюся.

Автор: GETTYIMAGES
  Член української делегації несе національні прапори Сполучених Штатів Америки й України з двосторонньої зустрічі в день відкриття Всесвітнього економічного форуму в Давосі, Швейцарія, 16 січня ­2024-го
Член української делегації несе національні прапори Сполучених Штатів Америки й України з двосторонньої зустрічі в день відкриття Всесвітнього економічного форуму в Давосі, Швейцарія, 16 січня ­2024-го

Поліцейський дивується, але я вирішую не продовжувати дискусії, дякую за роботу й сідаю в авто.

У наступні три дні форуму поліцейські лише перевіряють у нас документи, на співбесіди не запрошують.

У дні форуму головні вулиці Давоса сковують затори. На кожному перехресті їх намагаються розкидати регулювальники дорожнього руху. На дорогах виняткові преміальні авто – "Мерседеси", "Ауді", "БМВ". Вулиці заполонили сотні людей. Це делегації країн, охорона, бізнесмени, політики, журналісти й містяни.

Форум триває на кількох локаціях. На головній, де й відбуваються прийоми глав держав, – охорони та поліції найбільше.

А от найдовші черги на відвідування стоять саме до Ukraine Davos House протягом усього форуму. Перше слово бере посол України у Сполучених Штатах, 47-річна Оксана Маркарова. Вона одразу дякує за допомогу США для України. Зокрема, звертаючись до генерала Марка Міллі, 65 років, який сидить у першому ряду. До осені 2023-го він очолював Об'єднаний комітет начальників штабів США, перебував на постійному зв'язку з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним.

Після закінчення панелі Міллі затримується на кілька хвилин біля інтерактивної виставки, присвяченої війні, ставить кілька запитань про неї її куратору й артдиректору PinchukArtCentre – Гельдхофу Бйорну.

Намагаюся поставити Міллі запитання про ситуацію на полі бою станом на тепер. Однак генерал лише вітається і каже, що поспішає.

Тим часом президент, 45-річний Володимир Зеленський, який очолює українську делегацію на форумі, зустрічається з президенткою Швейцарії, 61-річною Віолою Амгерд, у Берні за 300 км від Давоса. Опісля повідомляє, що сторони домовилися провести у Швейцарії саміт щодо Формули миру. Підготовка до нього триватиме кілька місяців.

Другий день форуму найбільш насичений. Основні дискусії – про війну Росії в Україні. Політики й історики обговорюють, що буде, якщо Україна й Захід програють. Загалом сходяться на двох думках: Путін воює з НАТО на території України. Мовляв, він свідомо кидає виклик Заходу й Альянсу, а ті не хочуть цього помічати, намагаючись заморозити конфлікт. І друга точка зору: єдина мета Путіна – знищення України, а замороження конфлікту йому потрібне на відновлення сил для потужного удару.

Автор: Галина ОСТАПОВЕЦЬ
  Заступник голови Головного управління розвідки України генерал-майор Вадим Скібіцький розповів на форумі в Давосі про поновлення Росією ракетних та дронових ударів по Україні з 29 грудня
Заступник голови Головного управління розвідки України генерал-майор Вадим Скібіцький розповів на форумі в Давосі про поновлення Росією ракетних та дронових ударів по Україні з 29 грудня

Народний депутат і голова української делегації в НАТО, 38-річний Єгор Чернєв, запевняє: якщо програє Україна – програє і Захід. Буде зруйнований весь світовий порядок. Адже мета Росії в цій війні, зокрема, щоб НАТО повернулося до кордонів 1997 року. Також, за його словами, це велика гра з Китаєм, Іраном, Північною Кореєю теж заради змін світового порядку.

– Це вкладається в повну картину. Адже, крім війни в Україні, є напруження з Південною Кореєю, обстріли Іраном американських баз в Іраку. Заходу треба прокинутися! Так, він збільшив виробництво певної зброї, але її кількість не порівняти з російською. Бо якщо ми всі програємо, це означатиме, що безпеки та захисту з боку США та ЄС більше немає. Я вже не кажу про економічні наслідки. Тому дайте нам всю необхідну зброю, бо Путіна треба зупинити. Інакше вільного світу не буде. Це буде світ диктатури", – каже Чернєв.

– Путін воюватиме до самої смерті. Він може напасти на одну з країн НАТО, тому Європа повинна посилити свій військово-промисловий комплекс. Ми стоїмо перед простою реальністю: якщо Путін атакує Європейський Союз, то той не зможе захистити себе. Він упаде. Його нинішньої індустрії недостатньо для захисту, – пізніше говорить на одній із дискусій міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, 42 роки.

Заходу треба прокинутися

Тим часом у президента Володимира Зеленського на головній локації форуму одна за одною відбуваються зустрічі, зокрема уперше з главами В'єтнаму та Руанди. Із президенткою Єврокомісії, 65-річною Урсулою фон дер Ляєн, обговорює розблокування та надання Україні допомоги від ЄС у розмірі 50 млрд євро, має коротку розмову з генсеком НАТО, 64-річним Єнсом Столтенберґом, та американською делегацією на чолі з Ентоні Блінкеном, 61 рік. Потім дає пресконференцію для світових медіа й виступає на форумі. Після закінчення промови делегації країн аплодують Зеленському, стоячи понад хвилину.

Близько сьомої вечора Володимир Зеленський навідується до Ukraine House Davos. За 40 хв. сюди прибуває польський президент, 51-річний Анджей Дуда, якого на вході зустрічає Віктор Пінчук.

– Пане президенте, честь вітати вас тут, – звертається до Дуди англійською.

Автор: GETTYIMAGES
  Президент України Володимир Зеленський зустрівся з королем Бельгії Філіпом I і прем’єр-міністром країни Александром де Кроо на щорічному Всесвітньому економічному форумі в Давосі, Швейцарія, 16 січня 2024 року
Президент України Володимир Зеленський зустрівся з королем Бельгії Філіпом I і прем’єр-міністром країни Александром де Кроо на щорічному Всесвітньому економічному форумі в Давосі, Швейцарія, 16 січня 2024 року

У 5-хвилинному виступі для присутніх Дуда каже, що Польща завжди стоятиме на захисті України. Говорить польською. Нагадує, що велика війна в Україні проти РФ триває вже 690 днів.

– Українські солдати мужньо боронять свою країну. Польський народ стоятиме з вами до кінця, – каже Дуда.

Це перші його слова підтримки з початку блокування українського кордону польськими перевізниками, з листопада 2023 року. Після закінчення парламентських виборів та програшу партії "Право і справедливість", яка, зокрема, виступала за скасування Євросоюзом транспортного безвізу для України, польські перевізники поступово послаблювали блокаду кордонів. А за кілька годин до зустрічі Зеленського та Дуди в Давосі припинили її достроково.

Приїзд президента Зеленського до Ukraine Davos House супроводжується посиленою охороною з десятків поліцейських і людей у військовій формі. Володимир Зеленський у супроводі особистої охорони та команди зі свого Офісу входить у будівлю. Його зустрічає Віктор Пінчук. У приміщенні виникає страшенна тиснява. Журналісти намагаються поставити президенту України запитання, фотографи – зробити знімки, інші відвідувачі фільмують його приїзд на камери мобільних телефонів. Охороні ледве вдається створити вузький коридор для проходу президента.

– Анджей, радий бачити тебе тут, – каже Зеленський, звертаючись до Дуди й обіймаючи його. Обидва лідери 5 хв. оглядають виставку про війну й ідуть у кімнату для переговорів. Ті тривають 20 хв. Потім охорона Зеленського намагається провести його до виходу.

– Пане президенте, як минув ваш візит? – кричу до Зеленського.

– Вибачте, в мене літак за годину, я дуже поспішаю, – відповідає він, намагаючись пробитися крізь натовп.

Цей день у Ukraine Davos House завершується опівночі спершу виступом українського співака Свято­слава Вакарчука з американським істориком Тімоті Снайдером, а потім – невеликим концертом артиста. Під гітару він виконує три пісні зі свого репертуару.

На третій день в Ukraine Davos House виступають заступник голови Головного управління розвідки України генерал-майор Вадим Скібіцький та міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Перший розповідає про поновлення Росією ракетних та дронових ударів із 29 грудня. Наголошує, що Москва – все ще сильний ворог і швидко вчиться на своїх помилках. Зокрема, модифікує та захищає свої авіаційні ракети для проходження української ППО.

Автор: GETTYIMAGES
  Президент Франції Еммануель Макрон розмовляє з відвідувачем у коридорі перед початком сесії Всесвітнього економічного форуму, 17 січня 2024-го
Президент Франції Еммануель Макрон розмовляє з відвідувачем у коридорі перед початком сесії Всесвітнього економічного форуму, 17 січня 2024-го

– Усе, що Росія виробляє, одразу застосовує проти військових і цивільних об'єктів в Україні. Її мета на 2024 рік – знищення та виснаження нашої ППО, знищення аеродромної мережі, бойових винищувачів, а також наших підприємств військово-промислового комплексу, – каже Скібіцький.

– Бойові дії триватимуть, Росії вдається відновлювати втрати на полі бою. Водночас резерву на два-три напрямки потужних наступальних операцій у них немає. На це вони не спроможні. А от на штурмові й тактичні дії – так. Тому, на жаль, геноцид українського народу продовжуватиметься. Росія щодня обстрілює Україну, в нас щодня гинуть люди, – підсумовує генерал.

Економічний форум у Давосі завершується в п'ятницю, 19 січня. Участь у ньому взяли понад 100 представників урядів з усього світу, міжнародних організацій і численні політики й експерти. Головними темами стала війна в Україні, конфлікт на Близькому Сході, технологічний прорив штучного інтелекту та ймовірний розвиток нової пандемії, яку поки що називають "Х".

РФ цьогоріч на форум не запрошували. З початку великої війни в Україні двері для агресора тут зачинено.

Зараз ви читаєте новину «"Путін воюватиме до самої смерті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі