вівторок, 01 березня 2016 17:40

Планують вирубати 0,7 гектара - вирубують 1,7. Хто проконтролює їх?

У КАРПАТАХ ПРОДОВЖУЮТЬ МАСОВО ВИРУБУВАТИ ЛІС

ВИВОЗИТИ ЗА КОРДОН ЛІС, КРІМ ­СОСНИ, ВЕРХОВНА РАДА ЗАБОРОНИЛА З ЛИСТОПАДА ТОРІК. МОЖНА ЕКСПОРТУВАТИ НАПІВГОТОВИЙ ПРОДУКТ.

– Та лісу менше рубати не стали, – розповідає чоловік на вокзалі у Старому Самборі на Львівщині. – Куди вам їхати дивитися на незаконні рубки? Та куди хочете, – обводить рукою горизонт. – За містом на пагорбах Карпат чорніє ліс.

У районі найбільше нелегальних вирубок на Львівщині. У січні 2015-го в селі Дністрик активісти виявили 1300 "кубів" вирізаного упродовж тижня лісу. Він був без клейма – тобто не на обліку. Доки тривало слідство, деревина лежала на місці. Частина розмокла, решту розтягли місцеві жителі. Належала комунальному підприємству "Галсільліс". 2000-го йому відійшли угіддя колишніх колгоспів. Решта належать Державному лісовому господарству. Трохи – військовим частинам.

  Селяни Лопушанки-Хоминої Старосамбірського району на Львівщині сидять у клубі на зборах проти вирубки лісів. Прийшли зустрітися з представниками лісових господарств. Просять їх відремонтувати дорогу, розбиту лісовозами
Селяни Лопушанки-Хоминої Старосамбірського району на Львівщині сидять у клубі на зборах проти вирубки лісів. Прийшли зустрітися з представниками лісових господарств. Просять їх відремонтувати дорогу, розбиту лісовозами

ТЕМНІЄ. ДО КЛУБУ СЕЛА ­ЛОПУШАНКА-ХОМИНА СТАРОСАМБІРСЬКОГО РАЙОНУ СХОДЯТЬСЯ ЛЮДИ. Вони покликали лісівників для з'ясування стосунків. Селяни протестують, що в дощову погоду ліс возять місцевою дорогою – розбивають її. Тому перекривають шлях, зупиняють машини.

Клуб – низька хата, оббита пофарбованими в червоний колір дошками. Над входом – синя табличка "Будинок культури". Здіймається сильний вітер із дощем. Кілька жінок на підході до клубу кутаються в хустки.

– Не пам'ятаю, щоб у дитинстві води бракувало, – курить чоловік біля входу. У темряві світиться його ­сивий чуб. – А тепер? Буває, літом у криниці одне болото. І що, до сусіда підеш зичити? Хто тобі позичить, як у кожного таке саме?

– Хто пережив 2008 рік, коли нас усіх затопило, хто знає, що таке втікати з хати і не знати, чи її ще застанеш, той на дерево молиться, – каже інший чоловік. – Той си не позволит просто так лісом торгувати. Ясно, що в нашому селі єдиний спосіб заробітку – вкрасти лісу, найнятися на рубку, працювати на незаконній пилорамі, мати пилораму. Але чого мій син того не робит? Бо він си їздит на заробітки. То не робота – винищити всьо і ніц за собою не посадити.

Під'їжджає автобус. Із нього виходять голова Стрілківської сільради, куди належить Лопушанка-Хомина, і кілька місцевих активістів. Двома старими автівками прибувають люди від лісового господарства.

35 ЖИТЕЛІВ ЛОПУШАНКИ-ХОМИНОЇ РОЗСІДАЮТЬСЯ НА ДЕРЕВ'ЯНИХ ЛАВАХ КЛУБУ. На вікнах – попрасовані світлі штори. Гості стають біля сцени.

– То є рубка ще минулорічна, – каже лісівник 58-річний Михайло Курій. – Мали завершити восени. Але оскільки ви, дорогі селяни, не дали нам возити, перекривали дорогу, то ми чекали морозу. Та зима видите яка – тепла, мусимо прибрати за собою і вивезти всьо.

– А ви нам дорогу обіцяли зробити й не зробили, – вигукує 38-річна Леся Лопушанська. Вона в червоній шапці. – Хто нас схоче з лисими горами, як буде адміністративна реформа? Хто наповнить нам криниці? Нам держава в паводок дала 100 тисяч на дорогу. Коли дасть наступного разу? А ви що з дорогою зробили, га?

– А ми що, не держава? Ми за минулий рік 7 мільйонів податків сплатили! – відповідає лісник.

– Нє-нє. То так не буде, не пускаємо їх і далі, – чоловік на лавці спирається руками на коліна.

– Не пускаємо! – підтримують решта.

– В інших селах лісгоспи дають на церкву, на дорогу. А ви?

  Працівники Спаського лісництва тягнуть кругляк із місця вирубки поблизу села Лаврів. Перевірити, чи законна рубка, може кожен. На сайті обласного державного лісового господарства відкрили плани вирубок на рік
Працівники Спаського лісництва тягнуть кругляк із місця вирубки поблизу села Лаврів. Перевірити, чи законна рубка, може кожен. На сайті обласного державного лісового господарства відкрили плани вирубок на рік

– А що я вам дам? У наших хлопців зарплата по 2 тисячі! – кричить Михайло Курій.

– Доки дорога не буде така, щоб по ній ся яйце котило, лісу вивезти не дам! Бо наш ліс – золотий! – ще голосніше відповідає Леся Лопушанська.

За годину вирішують, що наступного дня лісники з сільським головою пройдуть центральною вулицею. Поміряють, скільки рову треба викопати, щоб вода з дороги стікала. І скільки щебеню завезти – аби підсипати. Після ремонту дороги селяни дозволять вивезти решту лісу.

– І щоб щебінь був із кар'єру, а не з нашої річки! – каже наостанок неголений чоловік у шапці. Виходить на вулицю.

– Скільки ми в Лопушанці вирубали? Не пам'ятаю, – говорить Михайло Курій під клубом. – Але лишилося вивезти дерева з 2 гектарів. Наш ­Старосамбірський лісгосп скільки рубає, стільки й садить – по 160–170 гектарів на рік. Ялиця і бук відновлюються природно. Минулий рік був дуже урожайний для ялиці. А вирубка йде через торги на львівській біржі. Кожне підприємство може взяти участь в аукціоні й отримати ліс. А на лісові дороги держава давала гроші ще 2008-го. Тоді ми побудували п'ять. Даємо ліс на будівництво в АТО.

Сільський голова 30-річний Василь Чегес каже про 10 незаконних пилорам у селі. Після повернення із зони АТО виграв на місцевих виборах торік у жовтні в єдиного конкурента – попереднього голови.

– Мілкі криниці, паводки, знищені водою мости, лісовозами дороги – то є наші проблеми, – розповідає. – Планують вирубати 0,7 гектара – вирубують 1,7. Хто проконтролює їх? Селяни бачать, що возять та й возять ліс. Їхні серця болять. Кажуть: рубки санітарні. А хто їх перевірить, як вони там рубають? Державний лісгосп мені хоч подає, скільки рубати мають. А "Галсільліс" навіть не попереджає. За кажду ­лісосіку надходять якісь мізерні гроші в сільраду. А нелегальні пилорами є в кожному селі. Багато голів просто закривають очі на них, бо це – єдиний заробіток для людей.

ДО СТАРОГО САМБОРА ВЕРТАЄМОСЯ БЛИЗЬКО 21:00. Підсідаємо в бус до активіста громадської організації "Майдан Старосамбірщини" 41-річного Василя Курія. Їдемо ночувати в готель.

– Питання: нащо в горах трактор? Ним тягають ліс, – показує водій обійстя дорогою. – А лісники й не дуже гонять злодіїв – щоб тихо сиділи й не звертали увагу на їхні діяння. До революції з незаконних пилорам міліції платили по сто доларів на місяць. Зараз скільки – не знаю. Пилорамники не мають можливості працювати легально. Бо їм не дають рубок. Усі аукціони виграють одні й ті ж люди.

Місцева влада – це мали би бути господарники. А всі займаються політикою. Живуть від виборів до виборів. Директорів шкіл, лісгоспів призначають через політику. Далі роботу в лісі диктує як не облрада, якщо це угіддя "Галсільлісу", то якийсь народний депутат. Дерево лісники продають за зниженою вартістю – 15-річне збувають як хворий ліс.

Доганяємо лісовоз із кругляком.

– Бачите, – під'їжджаємо. – На зрізі є штами. Значить, документи на то всьо є, – каже Василь Курій.

НАСТУПНОГО ДНЯ ПРИЇЖДЖАЄМО ДО СЕЛА СТРІЛКИ. Кажуть, між ним і хутором Гвоздець рубають ліс. ­Дорогою, у хуторі Млини, потрапляємо на аварійний міст – посередині він прогнувся. Збоку ліворуч – тимчасовий, весь у вибоїнах, але надійніший. Старий міст зруйнували паводки 2002-го і 2008-го. Ним досі їздять "Школярики", вози, лісовози. Якщо впаде, кажуть люди, шість сіл стануть відрізаними від світу.

Із дороги видно сміттєзвалище – переважно памперси і пляшки з-під пива. Тягнеться метрів на 500. За ним, у підніжжі гір, ліс починається – з вирубки. Навколо – ні душі. Свіже зелене гілля ялиць та смерек втоптане технікою в болото. Від тракторів – широкі рови в ґрунті. Йдемо до лісу.

  Стихійне сміттєзвалище виникло між селом Стрілки й хутором Гвіздець. У селах Старосамбірського району такі звалища – повсюди. "Найняли машину, щоб організовано раз на тиждень по селу збирала сміттєві мішки. За то з кожної хати треба платити 12 гривень на місяць. Але люди здавати не хочуть", – каже голова Стрілківської сільради Василь Чегес
Стихійне сміттєзвалище виникло між селом Стрілки й хутором Гвіздець. У селах Старосамбірського району такі звалища – повсюди. "Найняли машину, щоб організовано раз на тиждень по селу збирала сміттєві мішки. За то з кожної хати треба платити 12 гривень на місяць. Але люди здавати не хочуть", – каже голова Стрілківської сільради Василь Чегес

Площа зрубаного – близько гектара. Посеред галявини не зрізали два сухих дерева і кілька кривих. Товарний кругляк вивезли на поле, але ще не забрали.

Дорогою зупиняємо жовтогарячий бус. Водій – 32-річний Володимир Мазур, активіст місцевої самооборони. Їдемо селами. З дороги видно багато пилорам – нагадують невеликі халупи.

Зупиняємося біля однієї з них. На території лежать три купи з людський зріст рівної свіжої деревини. Поряд стоїть кінь. Двері майстерні відчинені. Збоку – мурована хатина. За столом обідають двоє чоловіків. Один бере 250-грамову пляшку горілки й ховає під стіл. Запитуємо, кому належить пилорама й чи мають дозволи на цю деревину.

Чоловік у кашкеті й кількох куртках повільно підводиться, підходить до дверей.

– Ми нічого не знаємо, звертайтеся до власника. Де він? У Старому Самборі, – регоче й закриває вхід рукою об одвірок. Перед носом зачиняє двері.

– Я не раз ловив на дорогах машини з деревом, вимагав документи. Викликав міліцію. Вона складала протоколи, і що? Куб дерева, а це добра велика рівна колода, коштує 500 гривень. Селянин одну ходку фірою, більше як куб на неї не візьме, везе собі. Іншу – ліснику. Отак і діляться, – каже Володимир Мазур.

ВУЛИЦІ СЕЛА СПАС – БЕЗЛЮДНІ. КРАЙ ДОРОГИ ЧОЛОВІК ПАЛИТЬ СМІТТЯ. Опирається на вила. Кілька хвилин не хоче відповідати на запитання. Нарешті каже:

– Є такий Тарас Войт – колишній депутат і начальник районної статистики. Він має найбільшу пилораму в околиці. Легальну. Кажуть, то всьо він кришує. Всі тендери на деревину виграє. Він же й ділиться з тими, хто вище. Та й що ви перевірите? Має хлоп папір на 50 кубів. І під той папір возить та й возить.

А йдіть-но на дорогу зловіть машину, щоби перевірити документа. Два дні будете чекати його. А за цей час вони заднім числом напечатают усі накладні й дозволи на ту машину лісу. З Лаврова вже два місяці деревину возять.

НА САЙТІ ЛЬВІВСЬКОГО ОБЛАСНОГО УПРАВЛІННЯ ЛІСОВОГО ГОСПОДАРСТВА Є КАРТА З ПЛАНОВИМИ РУБКАМИ НА 2016 РІК. На території Великолінинської сільради, куди належить Лаврів, рубка запланована.

Ідемо зораним полем, далі – лісовою розбитою дорогою. Чути трактор. На дереві – табличка, що стороннім вхід заборонено. З лісу тягач волочить чотири кругляки. З гущавини виходить неголений чоловік у гумовиках.

– Цибуняк Ігор Григорович, майстер лісу Спаського лісництва. І дальше шо? Документи на рубку? Ідіть до лісничого.

– Роботи тут, документи – там? – запитую.

Цибуняк телефонує до начальства.

– Каже, що завтра зранку можете приїхати в лісництво – він усі папери покаже.

Техніку заглушують. Робітник відкриває двері трактора, виставляє ноги, закурює. До нього підходять двоє із цигарками.

– Чого ви не йдете до тих, що реально крадут? – каже високий худий вусань. – Ви боріться за припинення рубок у Карпатах. То на державу не йде, а на одного чи двох олігархів. А той чоловік, – киває на Цибуняка, – сам си раду дає, як може. Лісгоспи бригад не мают. Ходит по селі просит, щоб хтось поміг на державу дерева нарізати.

Чоловіки повертаються до роботи.

"Фурдичити" – означає красти, займатися шахрайством. Слово з'явилося у 1990-х. Тоді "Львівліс" (тепер – обласне управління лісового господарства. – Країна) очолював Орест Фурдичко. Його звинувачували в масовому розкраданні лісів. Кажуть, вислів "Я сильніший від природи. Їй, щоб спустошити землю, треба століття. Я можу – за тиждень" належить Фурдичку.

227 КРИМІНАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕНЬ ЗА КРАДІЖКИ ЛІСУ ПОРУШИЛИ В 2014–2015 РОКАХ НА ЛЬВІВЩИНІ. ПОЗБАВЛЕННЯМ ВОЛІ СУД НІКОГО НЕ ПОКАРАВ. ЗА ТАКИЙ ЗЛОЧИН ДАЮТЬ ВІД 5 ДО 12 РОКІВ В'ЯЗНИЦІ

Зараз ви читаєте новину «Планують вирубати 0,7 гектара - вирубують 1,7. Хто проконтролює їх?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі