середа, 22 серпня 2018 15:55

Слідчий застрелився у своєму будинку

Вісім помилок поліції

2 серпня поліцейські у швецькому Стокгольмі застрелили 20-річного Еріка Торелла. Загиблий – аутист із синдромом Дауна. Вночі втік із дому з іграшковим пістолетом.

– Близько четвертої ранку надійшла інформація про озброєну людину на станції Норра. На місце приїхали патрульні. Просили чоловіка покласти пістолет на землю. Вимогу не виконав – довелося відкрити вогонь, – пояснили поліцейські.

Пораненого Еріка Торелла відвезли в лікарню.

Там він помер.

"Кажуть, син виглядав загрозливо. Брехня. Він мав інвалідність. Поводився, як 3-річна дитина. Не вмів говорити. Вимовляв лише одне слово – "мама", – каже 43-річна Катаріна Седерберг, мати Еріка.

У Швеції з початку року це сьомий випадок, коли люди гинуть від куль правоохоронців

Автор: segodnya.ua
  У селі Княжичі Броварського району на Київщині слідчі оглядають місце, де спецпризначенці поліції постріляли оперативників та інспекторів Державної служби охорони в ніч на 4 грудня 2016-го. Тоді загинули п'ятеро правоохоронців
У селі Княжичі Броварського району на Київщині слідчі оглядають місце, де спецпризначенці поліції постріляли оперативників та інспекторів Державної служби охорони в ніч на 4 грудня 2016-го. Тоді загинули п'ятеро правоохоронців

1. У англійському Бірмінгемі в березні цьогоріч знищили Ferrari вартістю 227 тис. євро. Його таємно конфіскували у власника – бізнесмена 30-річного Західа Хана. Він припаркував авто на тротуарі біля приміщення суду і пішов на засідання. Його викликали туди відповідачем. Коли повернувся, машини не було на місці.

– Її забрали патрульні. Подумали, що Ferrari – крадене, – розповідає Захід Хан. – Показав їм документи, що я – власник. Поліцейські вибачились і сказали: машину не повернуть, бо її пустили під прес.

2. Австралійські поліцейські торік у грудні запустили трансляцію розробки секретної операції в мобільний додаток Periscope. На відео обговорюють подробиці затримання агента з Північної Кореї. Його підозрювали в продажу вугілля й деталей для ракет. Скаржаться на керівництво операції, яке виділило на неї п'ятеро людей і старий фургон – для спостереження за підозрюваним.

– Помилка сталася, коли тестували обладнання для мовлення в соціальних мережах. Пощастило, що підозрюваний агент не побачив відео. Його арештували, – кажуть поліцейські.

3. "Пробач, Нік!" – крикнув офіцер поліції США своєму напарнику в листопаді 2017-го. Випадково вдарив його електрошокером під час затримання 24-річного Крістофера Макклінтона, якого звинувачували в домашньому насильстві.

– Підозрюваний чинив опір, не хотів показати посвідчення особи. Довелося силою витягнути з авто, – згадує офіцер. – Він кричав, матюкався. Вирішив утихомирити його шокером, а влучив у напарника. Нік закричав від болю і впав на дорогу.

Потерпілого поліцейського госпіталізували. За кілька днів він повернувся додому.

4. У жовтні торік ізраїльська поліція за розпалювання ворожнечі затримала палестинського робітника Халавіма Халаві, 35 років. У Facebook він розмістив фото, де з сигаретою й чашкою кави стоїть усміхнений на фоні бульдозера у селищі Бейтар-Іліт неподалік Єрусалима. Під світлиною арабською написав: "Доброго ранку". Вмонтований у соцмережу автоматичний перекладач помилково видав напис на івриті: "Нападати на них". Англійською мовою переклав як "Зашкодити їм".

– Нас насторожив бульдозер. Такі використовували під час терактів. Через декілька годин зрозуміли, що переклад – помилковий. Затриманого відпустили, – пояснювали поліцейські.

5. В американському штаті Індіана у вересні 2017-го поліцейський переплутав актора 24-річного Джима Даффі з грабіжником. Мало не вбив його.

У відділок подзвонив місцевий житель. Сказав, що неподалік броварні бачив озброєного чоловіка в масці. Патрульні приїхали за вказаною адресою. Підозрюваному наказали кинути зброю. Даффі почав знімати маску з обличчя. У цей час поліцейський вистрілив у нього. Цілився в голову, але промахнувся.

– Пізніше з'ясували, що на території броварні знімали фільм, – пояснили в поліції. – Якраз була сцена пограбування бару. Зброя виявилася несправжньою. Організатори зйомок не попередили про це поліцію й компанії в сусідніх приміщеннях. Зовні актор був схожий на розшукуваного грабіжника.

6. У ніч на 4 грудня позаторік у селі Княжичі Броварського району на Київщині спецпризначенці поліції постріляли оперативників та інспекторів державної охорони. Загинули Сергій Орлов, Євген Куртєв, Віталій Валецький, Юліан Рудько й Олександр Маніца.

– Тієї ночі столичний карний розшук разом зі спецпідрозділом КОРД планували затримати банду серійних грабіжників. Отримали інформацію, що у Княжичах має відбутися пограбування. Влаштували засідку в недобудові, – розповідає радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. – У сусідньому будинку спрацювала сигналізація. На місце приїхали два екіпажі Державної служби охорони. Двох поліцейських-розвідників сприйняли за злочинців. Їм на підмогу виїхав КОРД. Між правоохоронцями виникла перестрілка.

7. У липні 2016 року французький спецназ переплутав квартиру терориста Мохаммеда Лахуайеджа Бухлеля з житлом літнього подружжя.

Поліція розслідувала теракт, що стався у Ніцці 14 липня. Тоді вантажівка врізалася у натовп під час святкування Дня взяття Бастилії. Загинули 84 особи. Нападник теж не вижив. Коли його ідентифікували, спецназівці планували взяти штурмом квартиру, де Мохаммед жив. Там перебували його спільники. Помилилися адресою й увірвалися до 82-річного П'єра Капюто та його дружини 80-річної Франсуази.

– Силовики розстріляли з дробовика наші двері, – згадує чоловік. – Потім вибили їх ногами. Ми пережили шок. Дружина була ледь жива.

8. 2006-го австрійський поліцейський Франц Крелль, 58 років, скоїв самогубство.

1998-го викрали 10-річну Наташу Кампуш. Крелль очолив розслідування цієї справи. Підозрював Вольфганга Пріклопіла, бо на місці викрадення свідки бачили його фургон. Вольфганг переконав слідчого, що не винен. Мовляв, машину давно продав. Через вісім років Наташа втекла з полону. Виявилося, що Пріклопіл – викрадач. Тримав дівчину в потаємній кімнаті в підвалі. Бив і ґвалтував.

– Франц не зміг цього собі пробачити. Перед самогубством викурив сигарету на балконі. Застрелився зі службового пістолета у своєму будинку, – згадує колега Крелля.

пдготувала Юлія ЛІПІЧ

Зараз ви читаєте новину «Слідчий застрелився у своєму будинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі