четвер, 07 квітня 2011 13:59

П'ять пророцтв кінця світу, що оголошували в Україні

 

31 березня в Чернівцях з'явилася вулична реклама "2012. Невже це кінець?" Кампанію організувала Церква адвентистів сьомого дня. Її представники запевняють, що хотіли в такий спосіб спростувати міф про кінець світу за календарем майя

1. 20 червня 2010 року на святкуванні Івана Купала до столичного передмістя Пуща-Водиця приїхали волхви з Тернопільщини, Румунії, Росії. Вони поклоняються слов'янському богу Роду. Кажуть, що за їхніми підрахунками теперішній цикл життя закінчується 2015-го.

- На землі залишаться лише прихильники ведичної культури, - каже верховний волхв Володимир Куровський. - Решта або зміняться на краще, або загинуть. Нас винищать вулкани, землетруси та інші катаклізми. В гіршому випадку лишиться 10 відсотків населення планети. Та може статися, що силою думки ми відведемо ці катастрофи.

2. Восени 2010 року в Павленківському парку в Полтаві встановили пам'ятник календарю. На чорній табличці - символи протослав'янського клинопису. Посередині - міфічна планета Нібіру. У знаках зашифровано дату другого пришестя Христа, за словами місцевого пенсіонера Олексія Самойленка. Він вивчає давні календарі багато років. Камінь установили з його ініціативи.

- Із Землі планету Нібіру буде видно після четвертого тисячоліття. Тоді й станеться друге пришестя, - каже Олексій Йосипович.

3. 1990-го донеччанка Марина Цвигун разом із росіянином Юрієм Кривоноговим створили "Біле братство". Назвали себе Марією Деві Христос і Юоанном Свамі. Запевняли вірян, що 24 листопада 1993 року на Землю спуститься Антихрист і настане кінець світу. 10 листопада послідовники "Братства" зібралися в Софійському соборі, аби разом дочекатися Апокаліпсису. Міліція розігнала їх. Цвигун засудили до чотирьох років ув'язнення, Кривоногова - до п'яти. У тому, що пророцтво не збулося, звинуватила чоловіка. Вийшовши з в'язниці, змінила ім'я на Вікторія Преображенська. Очолює організацію "Космічне полімистецтво третього тисячоліття". Живе у Москві.

4. У середині 1880-х у містечку Тараща під Києвом колишній стельмах Кондратій Мальований оголосив себе Спасителем. Приєднався до місцевої штунди - протестантської організації. Почав проповідувати. Переконував, що 25 березня 1892 року настане кінець світу. Заради очищення тіла від гріхів тисячі його послідовників милися в ополонках, продавали житло й худобу.  За розпорядженням влади Мальованого оглянули лікарі. Психіатр Іван Сікорський виявив у нього ознаки психічного захворювання. У 1890-х Кондратія помістили до психіатричної лікарні.

5. Архітектор Іван Мічурін керував будівництвом Андріївської церкви 1743-1767 років за проектом Франческо Растреллі. Закладаючи фундамент, вирішив не відводити підземних джерел. Натомість наказав поглибити підмурівок. Будівництво затягнулося. Вода підточувала фундамент, із кладки поступово випадали цеглини. Джерело відвели лише 1787-го. Серед киян з'явилася легенда, що це - місце, де апостол Андрій поставив хрест і там  чудодійне джерело. Оскільки зупинити його неможливо, вода може затопити Київ, а разом із ним - увесь світ. Легенда стала популярною у 1930-х. Тоді радянська влада зруйнувала понад половину храмів і церков міста. Андріївська ж уціліла. Мовляв, храм не чіпали, бо побоялися всесвітнього потопу.

Зараз ви читаєте новину «П'ять пророцтв кінця світу, що оголошували в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі