середа, 08 листопада 2017 18:39

Першу вакцину проти поліомієліту виробляли з нирок мавп

Дев'ять найнебезпечніших епідемій

За останні п'ять місяців в арабській державі Ємен 700 тис. людей захворіли на холеру. 40% пацієнтів – діти. На сьогодні це – наймасштабніша епідемія у світі. Щодня реєструють по 5 тис. хворих. Заражаються через брудну воду. Недуга вражає кишківник, викликає зневоднення – аж до смерті. У столиці країни Сані оголосили надзвичайний стан

1. Від лихоманки Ебола в Західній Африці загинули 7,5 тис. людей упродовж 2014 року. Заразилися недугою 19 463 особи. У Сьєрра-Леоне через епідемію заборонили публічне святкування Різдва та новорічні фестивалі. Військові стежили, аби на вулицях не було скупчення людей. Вірус поширився з Конго. Там до лікарні привезли вагітну жінку, яка розбирала тушку впольованої чоловіком дикої тварини. Під час операції від пацієнтки заразилися лікар і дві медсестри. Вагітна та ­заражені від неї померли.

2. 2009-го Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про епідемію свинячого грипу. За рік від нього померли 18 тис. людей. Найбільше постраждали США й Мексика. Через епідемію закривали аеропорти, купували масові партії вакцин і ліків. Україна придбала препарат таміфлю. За півроку Парламентська Асамблея Ради Європи розкритикувала ВООЗ за розтрату коштів і навіювання населенню необґрунтованих страхів.

Автор: wordpress.com
  Картина нідерландського художника Пітера Брейгеля ”Тріумф смерті” написана 1562 року. На ній армія скелетів атакує людей. Долі лежать трупи, навколо панує хаос. В образі скелетів художник зобразив війни, епідемії, хвороби, від яких потерпало середньовічне суспільство
Картина нідерландського художника Пітера Брейгеля ”Тріумф смерті” написана 1562 року. На ній армія скелетів атакує людей. Долі лежать трупи, навколо панує хаос. В образі скелетів художник зобразив війни, епідемії, хвороби, від яких потерпало середньовічне суспільство

3. 2007 року вірус Зіка з'явився на тихо­океанському острові Яп, 2013-го – у французькій Полінезії. За рік його спалах зафіксували на острові Пасхи. Епідемія швидко розійшлася на сусідні країни. На початку 2016 року вірус Зіка охопив більшу частину Південної Америки. Інфекція передається через комарів. Захворювання подібне до легкої форми лихоманки. Небезпечне для вагітних. Вірус може призвести до народження дітей з аномально малою головою.

4. Велику кількість молодих чоловіків, хворих на рідкісний рак шкіри – саркому Кашпо, 1981-го зафіксували у США. Недугу спочатку назвали "раком гомосексуалістів". Згодом вона стала відома як СНІД. Її спричиняє вірус імунодефіциту людини. 1983 року в Сполучених Штатах від нього померли 1,5 тис. осіб, 1985-го – майже вп'ятеро більше. Через епідемію почали перевіряти донорську кров, заборонили в'їзд ВІЛ-інфікованим туристам.

5. Найбільшою у світі за смертністю пандемією грипу була іспанка у 1918–1919 роках. За 18 місяців від неї померли кілька десятків мільйонів людей, а перехворіли – майже 400 млн. Перші випадки зафіксували у США. Звідти вірус поширили американські новобранці, мобілізовані для участі в Першій світовій війні. Охопив усю планету. В деяких країнах на рік закрили публічні місця – суди, школи, церкви, театри. Хворі задихалися від слизу, що наповнював легені. Від іспанки лікувалися сигаретами, віскі, довгими прогулянками на відкритому повітрі. Занурювалися в крижану воду, пускали кров. Ці методи не допомагали.

6. 1916-го 27 тис. дітей і дорослих у Сполучених Штатах Америки захворіли на поліомієліт. Інфекція пошкоджує кістковий мозок. Лише у Нью-Йорку від неї померли понад 2 тис. жителів. Захворів і майбутній президент країни Франклін Рузвельт. Він до кінця життя залишався в інвалідному кріслі. 1950 року винайшли першу вакцину проти поліо­мієліту. Її виробляли з нирок мавп.

7. Під час епідемії жовтої лихоманки 1793-го загинули понад 4 тис. жителів Філадельфії у США.

– Люди покидали домівки, рідні міста. Ті, хто залишалися, закривалися і не виходили на вулицю. Якщо хто з'являвся надворі, до носа притуляв хустинку з оцтом. Небіжчиків ховали без церемоній. На цвинтар трупи звозив негр, – розповідав письменник Метью Кзарі.

8. 1495 року зафіксували першу епідемію сифілісу. Люди вірили, що хворобу в Європу занесли матроси з кораблів іспанського мореплавця Христофора Колумба, які заразилися від аборигенів острова Гаїті. Епідемія поширилася у Франції, Італії, Німеччині, Швейцарії. Згодом перекинулася на Австрію, Угорщину, Польщу. Тіла хворих покривалися виразками, боліли кістки. Від сифілісу загинули майже 5 млн осіб. Медики лікували ртуттю, від якої пацієнти помирали.

9. 1346-го почалася епідемія бубонної чуми. Поширилася в Азії, Європі та Північній Африці. За 20 років від неї загинули понад 70 млн людей. Чуму переносили блохи та щури, вона вражала лімфатичні вузли. Хворий страждав від лихоманки, марення і помирав за п'ять діб. Французькі лікарі на тілі пацієнта розрізали "бубон" – збільшені лімфатичні вузли. Рану припікали кочергою. Бактерія чуми гинула. Але пацієнт помирав від больового шоку.

Зараз ви читаєте новину «Першу вакцину проти поліомієліту виробляли з нирок мавп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі