середа, 01 липня 2020 15:08

Йдеться про право українців на самозахист в усіх формах – від одеського підворіття до донецького фронту

Під цілодобовий домашній арешт на два місяці 15 червня відправив Шевченківський районний суд Києва громадського активіста 25-річного Сергія Стерненка. Його підозрюють у незаконному носінні холодної зброї та умисному вбивстві 29-річного Івана Кузнєцова. 24 травня 2018-го Сергій із дівчиною повертався додому. Неподалік будинку в Одесі на нього напали двоє чоловіків. Це був третій замах за чотири місяці – били битою, стріляли, різали ножем. У сутичці Стерненко смертельно поранив Кузнєцова.

Нинішня влада, як і попередня, провалила тест на справедливість. Немає судових рішень щодо жодної резонансної справи про напади на громадських активістів і журналістів. Кількість таких випадків із 2017 року перевалила за 250. Чим стане справа Сергія Стерненка для влади Володимира Зеленського?

  ”Чи контролює Зеленський свою команду, чи вона контролює його? Але атмосферу в країні сформував саме він разом зі ”слугами народу”. Вони й  відповідальні за переслідування громадських активістів, які борються проти кримінальної системи”, – вважає письменник Тарас АНТИПОВИЧ. Художник Дмитро СКАЖЕНИК бачить це так
”Чи контролює Зеленський свою команду, чи вона контролює його? Але атмосферу в країні сформував саме він разом зі ”слугами народу”. Вони й  відповідальні за переслідування громадських активістів, які борються проти кримінальної системи”, – вважає письменник Тарас АНТИПОВИЧ. Художник Дмитро СКАЖЕНИК бачить це так
Євген ДИКИЙ, 46 років, ветеран російсько-української війни:

МАЙДАНУ БІЛЬШЕ НЕ БУДЕ. Країна змінилася. На руках – величезна кількість зброї, а сотні тисяч пройшли бойові дії. Ні справа Порошенка, ні справа Стерненка не стануть детонатором суспільного вибуху. Але ці справи, а також Ріфмастера, Пояркова, Марусі Звіробій, готують розчин і насичують його.

Справа Стерненка знакова ДЛЯ РОСІЇ І ПРОРОСІЙСЬКОЇ П'ЯТОЇ КОЛОНИ в Україні. Для них ПРИНЦИПОВО ВАЖЛИВО, ЩОБ СТЕРНЕНКО СІВ. Для українських патріотичних сил так само принципово, щоб Стерненка виправдали. Йдеться про право українців на самозахист в усіх формах. Від тієї, в якій це право використав Сергій, І до можливості створювати добробати, виходити на Майдан, зупинити російську агресію. Це все – право українців на самозахист від агресії РФ. Від одеського підворіття до донецького фронту.

Якщо Стерненко сяде, це означатиме, що ми надалі гарантуємо безпеку ватним бандитам і відмовляємося від свого права на самозахист. За звичайною логікою, із Сергієм мало статися так, як із Катериною Гандзюк. Його мали вбити. А ми далі повинні були писати на парканах "Хто замовив Сергія Cтерненка?", робити траурні пікети під МВС. Стерненко повернув ситуацію. Виявляється, нападати на українця може бути небезпечно й коштувати життя нападнику.

Москва грає на хаосі. Однак наївно вважати, що Росія підтримує президента Володимира Зеленського. Кремлю потрібен демонтаж державності. Показати, що Україна – це failed state, держава, що не відбулася. Зеленський – одне зі знарядь досягнення цієї мети. Іншими виступають ОПЗЖ, Шарій, російські банди, що нападали на Стерненка.

На цій справі проходимо тест. Якщо продемонструємо, що здатні об'єднуватися проти зовнішнього ворога, тоді Є ШАНС НА ШВИДКУ Й НЕ НАДТО КРИВАВУ ПЕРЕМОГУ. Якщо не здатні – наші перспективи погані.

Олександр ЛЄМЄНОВ, 30 років, антикорупційний експерт:

Топпосадовці використовують Кримінальний кодекс, щоб ліквідувати політичних опонентів. Справа Стерненка демонструє: якщо торпедуєш аргументами незаконну поведінку влади або корупцію в ній, тебе постараються знищити. Використовуватимуть репресивну машину. Студент другого курсу юридичного факультету скаже, що там немає ознак умисного вбивства. А така підозра – це найбільший абсурд, який можна придумати в ситуації, що склалася з Сергієм два роки тому. Міністр внутрішніх справ АРСЕН АВАКОВ вкорінюється на посаді. Він докладатиме зусиль, щоб знищити і критику проти себе, і критиків. Він – один із бенефіціарів посадки Сергія Стерненка. Біля витоків цієї ситуації стоїть Геннадій Труханов, його бізнес-партнер Володимир Галантерник. Одесити, які постраждали від нападів, протестували й організовували акції щодо незаконних забудов, відчуження майна, схематозів в Одесі. А далі – закрити Сергієві рота, знищити або посадити його хотіли все нові й нові дійові особи. Здається, прямої вказівки Зеленського немає. Але він відповідальний за те, що коять Аваков, генпрокурорка Венедіктова, голова СБУ Баканов.

Тарас АНТИПОВИЧ, 41 рік, письменник:

Суд над Стерненком використовують для залякування громадських активістів, які борються проти кримінальної системи. Такий собі холодний душ, щоб пригальмували, відступили, припинили викривати схеми. Країна залишилася поділеною на вотчини – херсонської, харківської мафій тощо.

Скидається на помсту мера Одеси Геннадія Труханова. Влада має реагувати на кричущі випадки переслідувань патріотів. Але Зеленський зберігає імідж пофігіста. Він НАДТО СЛАБКИЙ, ЩОБ МІНЯТИ СИСТЕМУ. Перша ознака цього – Авакова залишили на посаді міністра. Тепер – покривання регіональних груп – сплаву криміналу, владних і правоохоронних структур.

Схоже, Зеленський передав президентську функцію єрмакам, аваковим. Чи контролює він свою команду, чи вона контролює його? Але атмосферу в країні сформував саме він разом зі "Слугами народу". Вони й відповідальні. Леонід Кучма теж особисто не вбивав Георгія Ґонґадзе. Але створив систему, в якій смерть журналістів стала реальністю.

Президент робить вигляд, що він над усіма цими баталіями. Насправді підігрує реваншистам. БУДЬ-ЯКИЙ НЕЙТРАЛІТЕТ МІЖ ДОБРОМ І ЗЛОМ ОЗНАЧАЄ, ЩО ТИ НА БОЦІ ТЕМНИХ СИЛ. Ще на початку каденції президент увійшов в антагонізм з активістами і громадянським суспільством. Знецінював зусилля волонтерів, усіх хто працював на опір Росії. Урівняв патріотів з ватниками. Таке важко забути.

Автор: REUTERS
  У Шевченківському районному суді столиці 12 червня мали обрати запобіжний захід Сергієві Стерненку. До будівлі вранці стягнули підрозділи Нацполіції та Нацгвардії. Між ними та охочими потрапити на засідання виникли сутички. До суду на підтримку активіста прийшли сотні людей. Стерненка звинувачують в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї
У Шевченківському районному суді столиці 12 червня мали обрати запобіжний захід Сергієві Стерненку. До будівлі вранці стягнули підрозділи Нацполіції та Нацгвардії. Між ними та охочими потрапити на засідання виникли сутички. До суду на підтримку активіста прийшли сотні людей. Стерненка звинувачують в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї
Ігор ЛУЦЕНКО, народний депутат восьмого скликання:

Кампанія "Посадити Стерненка" – справа рук агентів Кремля, Медведчука й інших. А персонажі типу Венедіктової працюють у цьому руслі, не розуміючи, що це зманіпульована, зрежисована акція. Це потрібно, щоб на наступних виборах – позачергових чи чергових – у ЗЕЛЕНСЬКОГО не було можливості акумулювати велику кількість патріотичного електорату. Так його ПІДШТОВХНУТЬ до більш промосковської позиції. Зеленський жодних рішень не приймав. Будучи політично не ерудованим, виступає як об'єкт, а не суб'єкт. Справи проти Стерненка і Порошенка – це атака на Зеленського. Всі, хто намагався відсторонитися від Петра Олексійовича, тепер змушені стати на його підтримку. Так Володимир Олександрович втратить можливості, навіть ті невеликі, які в нього були, з управління державою. Доведеться з кимось домовлятися. Оскільки посварився він нібито з патріотичною частиною, доведеться вести перемовини з брендами Москви тут.

МОСКВА СКУПИЛА практично всі РЕГІОНАЛЬНІ ТЕЛЕКАНАЛИ ТА БІЛЬШІСТЬ НАЦІОНАЛЬНИХ. Щонайменше 80 відсотків медіа контролюються з РФ – за сприяння Порошенка і за повної бездіяльності Зеленського. Плюс Кремль формує вуличні сили на базі Шарія. НАВІТЬ ЗА ЯНУКОВИЧА РОСІЇ НЕ ДАВАЛИ ТАК РОЗГУЛЯТИСЯ.

Тетяна ПЕЧОНЧИК, 36 років, голова Центру прав людини ZMINA:

Політично вмотивовані справи були й за попередніх президентів. Володимир Зеленський наступає на ті самі граблі, що і його попередник Петро Порошенко. Обидва були в інформаційному вакуумі, наче не чули й не бачили реальної ситуації довкола.

Після Майдану суспільство чутливо реагує на утиски громадських діячів. І не мовчатиме. У правозахисників була надія на реформу прокуратури протягом пів року після приходу Зеленського. Але зі звільненням генпрокурора Руслана Рябошапки зміни зупинилися.

Арсен Аваков уособлює саботаж реформ і лишається на посаді всупереч протестам. ЗМІН НЕ БУДЕ. ПОПЕРЕДУ – ЧОТИРИ НЕПРИЄМНІ РОКИ, КОЛИ КРАЇНА НЕ РОЗВИВАТИМЕТЬСЯ.

Триває потужна інформаційна атака медійного холдингу Віктора Медведчука. Анонімні канали, блогери Олена Лукаш та Анатолій Шарій демонізують Сергія Стерненка, щоб посіяти недовіру. Їм допомагають російські ЗМІ.

Правозахисники налаштовані рішуче. Очікуємо на справедливе розслідування. ВІДПОВІДАЛЬНИМИ МАЮТЬ БУТИ ОРГАНІЗАТОРИ Й ЗАМОВНИКИ, А НЕ ЛИШЕ ВИКОНАВЦІ. Хочемо чесної оцінки політичних справ, звільнення причетних до цих махінацій правоохоронців. Керівництво країни повинно публічно засудити цю ганебну інформаційну кампанію. Прокуратура досі не надала достатніх доказів вини. Якщо їх немає, Сергій Стерненко має отримати виправдувальний вирок.

Роман ЧАЙКА, 51 рік, журналіст:

Посадити Стерненка – це москальське замовлення. Незмінне шість років – усіх, хто може відповісти на російську агресію, треба зліквідувати. Кремль хоче дискредитувати Збройні сили, церкву і майданівську активну частину суспільства. Це справа про права українців на самозахист та існування.

За кількістю порушень прав людини і Конституції, зазіхань на державний суверенітет і права українців як нації влада Зеленського давно перевершила Януковича.

Починати треба було з реформ державної служби і судової системи. Захід кричав: "Не педалюйте, рухайтеся маленькими кроками, не можна робити гільйотину!" СУДОВА І СИЛОВА ВИКОНАВСЬКА ДЕРЖАВНА МАШИНА працює за старими совковими, кучмівськими лекалами. Вона РЕПРЕСИВНА, А НЕ СПРАВЕДЛИВА.

Справа Стерненка оголила проблему відкату. Всі реформи легко піддаються руйнації та ліквідації. Бо не мали системи захисту. За лічені години в турборежимі відкручується те, що так важко робилося в попередні роки.

Віктор ЧУМАК, 62 роки, колишній заступник генпрокурора:

Крім Сергія Стерненка, постраждали Аліна Радченко, Олег Михайлик, Григорій Козьма, Михайло Кузаконь, Олег Устименко. Вони виступали проти незаконних будівництв в Одесі, нечесного розподілення земельних ділянок, забудови берегової зони, проти рішень міського голови Геннадія Труханова. Стерненко став на вістрі проблеми цілого регіону.

Політики, бізнес, правоохоронна система пов'язані. Це робить безкарними виконавців нападів. Поліція нічого не робитиме, щоб розкривати їх. А навіть протидіятиме розслідуванню й прикриватиме одеських посадовців.

Це справи 2018 року, коли по країні було понад 50 нападів на активістів. Сьогодні кажуть, що Ірина Венедіктова чи Володимир Зеленський винні, що немає розслідувань. Але ЦЕ СПРАВИ ГЕНПРОКУРОРА ЮРІЯ ЛУЦЕНКА Й ПРЕЗИДЕНТА ПЕТРА ПОРОШЕНКА. ВОНИ ЇХ ДОГАНЯЮТЬ.

У нас є суспільний запит на справедливість, але нема активних людей. Є по-проросійському налаштовані люди, є – по-проєвропейському. Але більшість не налаштовані ніяк. Їм до лампочки – Європа чи Росія. Їм "какая разница". Головне, щоб були задоволені базові потреби. Не цінності. І що довше така ситуація триватиме, то менше проєвропейських людей тут лишиться. Це буде найбільшою поразкою України.

  ”Третій Майдан може виникнути, якщо Офіс Зеленського зробить різкий поворот до Росії. Але на це команда нинішнього президента не піде, бо з проукраїнською частиною електорату теж має рахуватися”, – вважає публіцист Віталій Портников. Художник Володимир Казаневський бачить це так
”Третій Майдан може виникнути, якщо Офіс Зеленського зробить різкий поворот до Росії. Але на це команда нинішнього президента не піде, бо з проукраїнською частиною електорату теж має рахуватися”, – вважає публіцист Віталій Портников. Художник Володимир Казаневський бачить це так
Ігор ЯВОРСЬКИЙ, 61 рік, футбольний тренер:

Дивуюся, що влада намагається роздмухати справи проти Стерненка й Порошенка. Що це їм має дати? Не треба бути досвідченим політиком, аби вгадати, кого після зміни влади судитимуть першим.

Зеленському треба виростати з дитячих штанів і комплексів ображеного підлітка. Політика – складна. Не завжди ті, хто йому піддакує, є друзями України. І не завжди ті, хто гостро критикує, є ворогами президента.

Посадки патріотів завжди били бумерангом. Цими справами ЗЕЛЕНСЬКОГО ШТОВХАЮТЬ ДО РОСІЇ, А ЦЕ КІНЕЦЬ ЙОГО КАР'ЄРИ.

Зараз ви читаєте новину «Йдеться про право українців на самозахист в усіх формах – від одеського підворіття до донецького фронту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі