понеділок, 28 квітня 2014 16:15

"Фірташ зі своїм бізнесом перейшов під дах путінських друзів – після арешту Могилевича"

Автор: фото: уніан
  18 травня 2010 року в Києві,  зліва направо:  олігарх Дмитро Фірташ, російський президент Дмитро Медведєв, харківський бізнесмен Олександр Ярославський, президент України Віктор Янукович, генеральний конструктор державного підприємства ”Антонов” Дмитро Ківа
18 травня 2010 року в Києві, зліва направо: олігарх Дмитро Фірташ, російський президент Дмитро Медведєв, харківський бізнесмен Олександр Ярославський, президент України Віктор Янукович, генеральний конструктор державного підприємства ”Антонов” Дмитро Ківа

Що може означати арешт дмитра Фірташа

Австрійська поліція у Відні затримала 48-річного українського олігарха Дмитра Фірташа. Американське ФБР підозрює його в причетності до створення організованого злочинного угруповання

Карл ВОЛОХ, 55 років, бізнесмен:

– Версія, що Володимир Путін страшенно злякався можливих свідчень Дмитра Фірташа – смішна. Давно відомо, що і як краде Путін. Про це розповідали російські бізнесмени, які платили йому, а тоді тікали в Лондон. Наприклад, були свідчення про розкішний маєток російського президента поблизу Сочі.

А от для путінських олігархів затримання Фірташа – серйозний сигнал. Їм дають зрозуміти: ви всі – під прицілом, гадайте – хто стане наступним. Кожного можна взяти за м'яке місце.

Ось чому вони сполошилися й на зустрічі з Путіним просили про реальні переговори з українським урядом, аби не підривати їхній бізнес і не ламати їм життя (за чутками, минулого тижня російські олігархи провели неформальну зустріч із президентом. – "Країна"). Путін не сказав "так", але це не означає, що він їх не почув. Він любить тримати паузу до кінця.

Ще одна деталь – частина російських олігархів є гаманцями Путіна. Зокрема, Геннадій Тимченко, Роман Абрамович. Коли завдають удару по них, то насправді цілять у російського президента.

Під час слідства будуть конкретні свідчення на конкретних людей з оточення Путіна, задіяних у корупційних схемах. Це небезпечно не через удар по репутації – у Росії нема такого поняття, як репутація. А через конкретні підстави для затримування і допитів цих людей. Тепер ніхто з них на Заході не почуватиметься в безпеці. З цього боку арешт Фірташа – надзвичайно вдалий хід.

Чому затримали саме його? По-перше, він у полі зору ФБР дуже давно як людина, близька до Семена Могилевича (російський кримінальний авторитет. – "Країна"). По-друге, Фірташ тісно пов'язаний із росіянами. Коли ті заарештували Могилевича – Фірташ зі своїм бізнесом перейшов під дах путінських друзів. Раніше говорили про Ігоря Сєчина (президент компанії "Роснефть"; за оцінками московської газети "Ведомости" – вже п'ять років друга за впливовістю людина в Росії, після Путіна. – "Країна"). Тепер кажуть про Аркадія Ротенберга (колишнього спаринг-партнера Путіна у дзюдо, зараз – один із найуспішніших російських бізнесменів. – "Країна"). Фірташ чимало знає про їхні фінансові оборудки. Наприклад, зрозуміло, що "РосУкрЕнерго" (постачала газ в Україну з 2005-го до 2009 року, 50% компанії належить Centragas Holding AG; власники останньої – Дмитро Фірташ (90%) та Іван Фурcін (10%) – "Країна") від початку до кінця – кримінальна схема як з українського, так і з російського боку.

Загалом, газ і нафта – найсильніша і найслабша ланка в російській економіці. Найстрашніше для них – можливий обвал цін на енергоносії. Така можливість сьогодні є. Американцям треба відкоркувати свої запаси нафти й активніше видобувати сланцеву. Вони здатні покривати свої потреби. Тоді арабську нафту можна буде спрямувати в Європу. Свій скраплений газ американці здатні постачати теж сюди. Щоправда, для великих обсягів потрібно добудувати газопровід із глибини континенту до узбережжя.

Якщо ж до процесу долучиться Іран – ціна впаде ще відчутніше. Путін у четвер уночі дзвонив іранському лідеру. Намагався домовитися, щоб ті не викидали великі обсяги нафти на ринок. Але не думаю, що іранці на це підуть. У них за останні півтора року дії санкцій страшні збитки, і вони рятуватимуть себе, а не Путіна. Повертатимуть втрачену нішу.

Отже, якщо все це буде зроблено й ціна на нафту впаде до 50–60 доларів за барель (зараз – $99. – "Країна"), то російських грошових фондів – стабілізаційного і "Національного надбання" – вистачить буквально на місяці. Думаю, десь на вісім. Потім – повний і абсолютний крах. Путін його, напевно, не переживе, і все закінчиться, як у Лівії.

Сергій ЛЕЩЕНКО, 33 роки, журналіст:

– Найбільше в Україні затримання Фірташа може зачепити Сергія Льовочкіна, який був його молодшим бізнес-партнером. Офіційно вони мали ділові стосунки лише в медіагрупі "Інтер". Але люди, які з ними працювали, кажуть: з усіма іншими бізнесами було так само. Про це свідчить те, що сестра Льовочкіна Юлія була заступником керівника австрійської компанії Ostchem, яка управляла хімічними активами Фірташа. За неофіційною інформацією, інтереси Льовочкіна представляв його одногрупник, народний депутат від Партії регіонів Іван Фурсін. Він не втік, але коли я бачив його в парламенті – на ньому не було обличчя.

Також це удар по Юрієві Бойку, колишньому міністру палива й енергетики. Він для Фірташа був такий близький, що той колись навіть довіреність йому написав на всі свої активи. Не дуже спокійно має почуватися і Валерій Хорошковський. Оскільки він продавав Фірташу "Інтер", то може свідчити в кримінальній справі. Також є інформація, що Хорошковський причетний і до газового бізнесу Фірташа. Звичайно, під ударом Віктор Янукович, бо Фірташ мав його в партнерах. У колі наближених осіб він казав, що змушений ділитися з президентом прибутком в обмін на політичні преференції. І також є російський слід – Аркадій Ротенберг, партнер у хімічній сфері. Не кажучи про Семена Могилевича, шлейф стосунків з яким за Фірташем тягнувся завжди. Через те, що Могилевича розшукує ФБР, український олігарх не міг потрапити на територію США.

Не може бути так, що ФБР поставить Фірташу кілька запитань і відпустить. Ця служба, якщо починає діяти, патрає по повній. Юристи Фірташа зараз переконуватимуть його боротися й захищати своє чесне ім'я. Але їхні інтереси зрозумілі: побільше заробити. Тому я радив би Фірташу укласти угоду зі слідством. Таким чином він отримає свободу і, можливо, збереже частину майна. Петра Кириченка одразу звільнили – щойно він дав свідчення у справі Павла Лазаренка.

Думаю, арештом Фірташа найбільше втішена Тимошенко. Вона вважала його своїм опонентом. Утім, за моєю інформацією, останній тиждень Юлія Володимирівна шукала максимальної лояльності олігархів, щоб безперешкодно балотуватися в президенти. І Фірташ через цей її намір дискомфорту не відчував. Люди, які бачили його незадовго до затримання, кажуть: він не поводився як той, хто передчуває свій арешт.

Тепер нас чекає розпродаж активів Фірташа, тому що він втрачає змогу управляти ними. Сам він цього ще, може, й не усвідомлює. Лазаренко довго не розумів, наскільки в нього все погано.

Крок ФБР був неочікуваний. Але водночас, нехай навіть мимоволі, американські спецслужби зробили це дуже вчасно. Затримання Фірташа може допомогти у справі перевиховання політичних еліт в Україні. Тепер, можливо, люди зайвий раз подумають перед тим, як займатися політичною корупцією.

Володимир ЛАРЦЕВ, 56 років, директор Центру антиолігархічної політики:

– Як олігарх Фірташ з'явився незадовго до помаранчевої революції. Відтоді компромату на нього накопичилось чимало: це і зв'язок із російським кримінальним авторитетом Япончиком, і дружні стосунки з Могилевичем. Реальних приводів заарештувати газового мільярдера – більш ніж достатньо.

Другий бік цієї справи – позиція нинішньої влади. Не зважаючи на гучні майданівські гасла, вона залежить від великого капіталу. Ніхто не збирався "притискати" Фірташа. Затримання його – винятково ініціатива Вашингтона. Для української економіки цей арешт не матиме великого значення, бо основні активи Фірташа надійно заховані на офшорах. Нинішня влада не зацікавлена в перерозподілі його власності, але була б не проти отримати доступ до доходів від бізнесу Фірташа.

Наступний, хто може піти за власником телеканалу "Інтер" – Олександр Янукович і брати Клюєви. Проте вони, скоріше за все, переховуються в Росії. Тепер українські й російські олігархи, які мали бізнес з Януковичем, на Захід старатимуться не потикатись. Їхні справи вестимуть посередники.

Олександр БОНДАР, 59 років, колишній голова Фонду держмайна:

– Якщо тут є інтереси США, то саме зараз вигідно пускати в хід цю карту. В минулому, скоріше за все, не хотіли псувати стосунки з владою, бо Фірташ був одним із найближчих до Януковича. Також цей арешт – сигнал іншим олігархам. Не думаю, що хтось із них після цього наважиться їхати в країни Євросоюзу. Бо не відомо, на кого які справи відкриті і кого ще затримають.

Прізвища потенційних номінантів в арештанти складно назвати – у зоні ризику опинилися всі. Фірташ давно мав проблеми зі в'їздом до США через тісні особисті зв'язки із Семеном ­Могилевичем. Найбільша загроза для наших олігархів – це тісна співпраця з минулою владою. Лише цього достатньо, щоб мати великі неприємності на Заході.

Фірташ був учасником у газових схемах між режимами Путіна і Януковича. Як співвласник компанії "РосУкрЕнерго" брав участь у газових проектах за часів президентства Ющенка та прем'єрства Тимошенко. Він – джерело дуже цінної інформації.

Тепер газову систему України може чекати перерозподіл. Це стосується і хімічної, і титанової галузі, що належать Фірташу.

Цей арешт – чіткий і прозорий натяк українським олігархам. Вони мають ховатися в Підмосков'ї, і навіть не думати про Європу. А наступними у списку європейських правоохоронців можуть бути російські мільярдери.

Зараз ви читаєте новину «"Фірташ зі своїм бізнесом перейшов під дах путінських друзів – після арешту Могилевича"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі