середа, 18 травня 2016 23:53

Аватар

Чоловік у військовій формі з написом на чолі "Аватар" протягом двох місяців час від часу з'являється біля центрального універмагу в Івано-Франківську.

– Це військовослужбовець Збройних сил України, – коментують в обласній спілці учасників Антитерористичної операції. – Певний час перебував у зоні АТО. Зловживав алкоголем, тому побратими зробили йому цей напис. Після відпустки забув повернутися у військову частину. Тепер вештається містом в алкодурмані й осоромлює хлопців, що воювали.

Жителі села Підлісся Тисменицького району Івано-Франківської області у цьому чоловіку впізнали свого земляка. Кажуть, він – алкоголік із 20-річним стажем. Дивуються, як медкомісія допустила його до військової служби.

Аватара в індійській міфології – реальне втілення божества. Термін походить із санскриту – давньоіндійської мови. Означає "зішестя". Духовного вчителя Будду в індуїзмі вважають аватаром найважливішого бога Вішну. Індра-громовержець в одному зі своїх аватарів був хробаком.

– Аватари начебто ведуть цілком самостійне, незалежне від отця буття. Божественна суть проявляється у правильності їхнього життя, – каже прихильник буддизму, учитель всесвіт­ньої історії зі Львова Петро Калінін, 42 роки.

$1,858 млрд зібрав художній фільм американського режисера Джеймса Кемерона "Аватар" протягом місяця після прем'єри 17 ­грудня 2009-го. Став най­касовішим за всю історію кіно. Отримав три "Оскари": за ­візуальний ефект, роботу оператора і художника-постанов­ника.

 

Події картини відбуваються 2154 року. Корисні копалини Землі майже вичерпані. Люди шукають альтернативні джерела енергії на інших планетах. Лідером тут є компанія RDA, що видобуває корисні копалини на Пандорі. Це супутник дуже подібної до Землі вигаданої планети Поліферм. Її населяють інтелігентні гуманоїди. Щоб встановити з ними контакт, компанія створила істот із людської ДНК та ДНК гуманоїдів-"аватарів". Вони – повністю сині.

"Бійнею за "Аватар" – назвали журналісти судовий позов художника зі спецефектів Джеральда Моравскі. 2011-го він звинуватив Джеймса Кемерона в крадіжці ідеї фільму. Суд став на бік режисера.

– Це сумна реальність кінобізнесу, – коментує Кемерон. – Варто зробити успішну стрічку, як нізвідки з'являються люди, які запевняють: ти використав їхні ідеї. "Аватар" – це мій найбільш особистий фільм, який я виношував десятиліття.

2017-го на екрани має вийти продовження картини.

"Аватари – бійці, що "вийшли з ладу" через зловживання алкоголем та "спіймали білочку" – йдеться у "Словнику АТОшника". Його уклали журналісти, що працювали в зоні бойових дій. Позначку "Аватар" ставлять солдатам-воякам в особовій справі та військовому квитку.

– Аватарів у зоні АТО карають гривнею та морально, – розповідає волонтер 40-річний Іван Богдан. – Прив'язують до дерев або ж саджають в ями – без їжі та води. Іноді навіть трохи б'ють. У крайньому випадку – телефонують на роботу чи рідним додому. Воно б'є себе в груди. Клянеться, що це – останній раз. І знову лазить п'яне. З автоматом і гранатою, у формі. При тому по телефону він – "герой, що воює в АТО". Насправді його не візьмеш у бій. Не поставиш на нічне чергування. Біда не в тому, що його вб'ють. Через нього можуть загинути інші.

Аватар – фотографія або малюнок, який використовує у своєму профілі користувач соціальних мереж, інтернет-форумів, сайтів. Зазвичай це власне фото або знімок, що характеризує людину.

Аватарками демонструють, як переживають трагедії у країні чи світі. Під час розстрілів на Майдані соцмережі рясніли чорними квадратами, жіночими очима із синьо-жовтою сльозою, запаленими свічками. Такі ж "ави" з'являються в річницю Голодомору, коли

хоронять загиб­лих бійців на Донбасі. Під час ­теракту в Парижі користувачі соцмереж виставляли свої фото на тлі французького прапора.

"Приїзд Гризлова в Україну – це скоріше добрий знак. Він – "аватар хуйловича". Такі люди, як правило, озвучують ініціативи, про які самому Путіну сказати принизливо й образливо", – заявив народний депутат 47-річний Віталій Чепинога 15 січня. Так прокоментував візит до Києва Бориса Гризлова, представника Росії в контакт­ній групі з врегулювання ситуації на Донбасі. Він зустрівся з колишнім президентом Леонідом Кучмою, мав переговори з Петром Порошенком.

"Бойовий аватар" Путіна виявився старим маніпулятором на американському Wi-Fi", – писав російський блогер 55-річний

Рустем Адагамов на Facebook у січні торік – про візит президента Володимира Путіна на полігон оборонного інституту.

Там йому продемонстрували механічний маніпулятор

SAR-401.

"Вся суть діяльності нинішнього режиму в Росії – імітація, – пише Адагамов. – Доходить до смішного. Путіна привезли на якийсь полігон і показали механічний маніпулятор, який три роки тому хотіли залучити до роботи у відкритому космосі на Міжнародній космічній станції. Це – звичайний маніпулятор, ним керує оператор із ­пульта. В такої машини не може бути ніякого практичного застосування у бойових діях. На хвилі російської мілітаристської істерики йому придумали інше пристосування. Натягнули на нього камуфляж, посадили на квадроцикл і назвали "бойовим роботом-аватаром". Влаштували цирк для начальника".

"Люди перестануть помирати від раку, коли свій мозок перенесуть в аватар, – вважає американський лікар Марк Кріс. – Людину треба схрестити з комп'ютером. Машина спрощує та прискорює постановку діагнозу. Лікарі ж часто визначають його запізно, неточно. Медики не встигають за всіма новинками в галузі генетики. Лише штучний інтелект зможе знайти ідеальний рецепт для кожного пацієнта індивідуально".

Марк Кріс розробив суперкомп'ютер Watson. Запевняє, що він викличе новий етап в еволюції людства.

Зараз ви читаєте новину «Аватар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі