субота, 28 вересня 2019 17:05
Ольга Швед
Ольга Швед
Ольга Швед

Проявити сміливість

– Нарешті і в нас прості люди зможуть свою правду довести, – на музейній виставці зустрічаю знайомого – Андрія Богдановича. За фахом – архітектор, на пенсії. Усміхнений, розповідає новини.

– Президент Зеленський на своїй сторінці написав: "Якщо знаєш корупціонера чи в тебе хабар вимагали – треба дзвонити на гарячу лінію Національного антикорупційного бюро". І вони його посадять! У мене цілий список, не знаю, з кого почати, – потирає руки.

– Так і раніше можна було на гарячу лінію телефонувати з цього приводу, – розповідаю йому історію 10-річної давнини.

Сестра вчилася на першому курсі місцевого університету. Одна викладачка брала зі студентів за залік 50 євро, через посередників – аспірантів кафедри. Самостійно здавали предмет одиниці. Грошей у сестри не було, але боялася виключення. Я зателефонувала в СБУ на гарячу лінію. Розповіла ситуацію.

– Будемо групу захвата організовувати, – говорить працівник служби безпеки. – Студентка занесе мічені гроші, й ми накриємо викладачку. Але кажу по-людськи – вашій сестрі важко прийдеться. Максимум, що дадуть тій жінці, два роки умовно, сума ж невелика. А студентка вчитися не зможе – колеги викладачки не пробачать. "Група захвата" не приїхала – ми відмовилися від спецоперації. Сестра якось здала сама. Кажу Андрію Богдановичу, що і йому доведеться не просто передати прізвища хабарників, а й брати участь у розслідуванні, доводити факти злочину.

– Можна було б вам проявити сміливість, викрити хабарницю, – каже. – Але зараз усе буде по-іншому. Називаєш прізвища – а там уже розберуться.

Увечері читаю новини. Гаряча лінія НАБУ перевантажена дзвінками про порушення. Кажуть, що президент помилився, – фактами корупції займаються Державне бюро розслідувань, Служба безпеки України та поліція. А вони – лише корупцією серед держслужбовців. Телефоную Андрію Богдановичу.

– Дати вам номер гарячої лінії СБУ? Проявите сміливість.

Той вимикає телефон

Зараз ви читаєте новину «Проявити сміливість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі