субота, 18 червня 2016 09:05
Ольга Швед
Ольга Швед
Ольга Швед

Нам нічого не загрожує

– Доця, а корки відкручувати треба? – біля смітників літня сусідка тримає пластикову пляшку. Поряд – три пакети сміття.

– По телевізору сказали, що катастрофа на Грибовицькому через те, що люди сміття не сортують. От я перший раз так роблю, – пояснює.

Львівське звалище біля села Великі Грибовичі палало нещодавно. Рятувальники вогонь загасили, але через зсув непотребу загинули кілька людей. Сміття почали вивозити на полігони області.

Помагаю жінці викинути скло і пластик в окремі контейнери. Раніше ємність для пляшок завжди стояла майже порожня. Зате решта контейнерів були набиті склом і непотребом. Сусідка дякує і йде.

У Будапешті, де жила кілька тижнів, під будинком стояли п'ять контейнерів для сміття. ­Окремо викидають пластик, папір, скло, органічні відходи й решту сміття. Я поклала всі пластикові пляшки в один бак – і на мене довго сварилася жінка. Навіть відкрила контейнер і вийняла мою коричневу пляшку. Виявилося, пластик треба сортувати за кольором.

– Брак. І все через тебе, – казала ламаною англійською. – Штраф на весь будинок.

Через неправильне сортування сміття на дім накладають штраф, який розділяють між усіма мешканцями. Більше я так не помилялася.

За кілька днів знову бачу літню сусідку. Сміття вона вже не сортує. Викинула все в один контейнер. Питаю причину.

– А хіба ви не чули? По телевізору сказали, що нове місце для сміттєзвалища знайшли. Тепер нам нічого не загрожує.

Зараз ви читаєте новину «Нам нічого не загрожує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі