неділя, 14 травня 2017 18:10
Олена Павлова
Олена Павлова
Олена Павлова

Поліська кухня

Морозного квітневого вечора минаємо тісно запарковані Porsche, Mercedes'и Jeep'и. Такі пишні, що Audi скраю має комплекс меншовартості. Це – післявеликоднє Рівне. Біля серйозних авто курять їхні серйозні власники.

– О, то тут поліська кухня! – кажу жартома.

Весь день обговорювали розкіш машин, що їздять бездоріжжям бурштинового Полісся, то я продовжила тему. Але чоловіки обертаються, мов про них. А кухня тут грузинська. Принаймні, так написано.

– Ви резервували? – сканує нас поглядом дівчина на вході. – Вільних місць немає.

Але маленький столик таки знаходять. У залі все оформлено зі смаком, пахне хлібом із печі. Знімаю один зі своїх колючих светрів. За сусіднім столиком жінкам у вечірніх сукнях на тонких бретельках наливають шампанське з мідного відерця з льодом. Чоловіки обговорюють темну пульпу – мабуть, стоматологи.

Друг замовляє хачапурі, чоловік – пиво, а я не можу визначитися з вином. У меню можна вибрати пляшку або келих.

– А келих – це 150 міліліт­рів? – перепитую в офіціантки.

– Ні, 100, – каже дівчина.

Згадую, як за ті самі гроші замовляли літр грузинського вина у центрі Тбілісі. А інколи його ще й до рахунку не включали – як комплімент від закладу. Бо порції 100 грамів для вина в грузинській кухні не існує. Обговорюємо, чому ж тут дорожче, ніж навіть у столиці.

– Ну, в Києві ми, може, й не були у ресторанах такого рівня.

– У ресторанах такого рівня немає телевізорів.

Навіщо тут телевізор, не розумію. Бо залою ходять такі ж довгоногі білявки, як у кліпах. Та й між собою схожі – губи наколоті на один копил.

– Це можна забирати? – запитує офіціантка про тарілку із залишками хачапурі.

– Так, зараз, я доїм, – каже друг, але дівчина не йде. Стає поруч і уважно дивиться до рота – коли ж доїсть. Від цього погляду він поспішає, аж давиться.

Сусіди розплачуються за вечерю грубенькою пачкою двохсоток. Ми – кількома купюрами. На чай не лишаємо. Друг досі кашляє від шматка хачапурі в горлі.

Зараз ви читаєте новину «Поліська кухня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі