неділя, 05 червня 2022 17:00
Оксана Снігур
Оксана Снігур
Оксана Снігур

Заслужили

– Будете палити сухі гілляки в парку? – питає 75-річна тітка Марійка із сусіднього будинку. – Як будете, то заберіть у мене російські книжки. Не хочу то в хаті мати.

Минулої п'ятниці поховали сусіда тітки Марійки – військового 128-ї бригади, 40-річного Віталія Гавриша. Після того люди запустили петицію – перейменувати якусь із вулиць на його честь.

– Сусідка зайшла та сердилася, що доведеться переписувати всі документи, – розповідає тітка Марійка. – Слово по слову, кажу, що вже третій загиблий зі Сваляви. А вона мені про культуру й письменників. Мовляв, Менделєєв, Ломоносов, Грибоєдов і Пушкін заслужили. То вже мене злость узяла.

На ґанку стоять чотири стосики – детективи у м'яких палітурках, збірки творів, дитячі книжки. Окремо три грубі – спогади Брежнєва. Їх давали тим, хто хотів купити "Три мушкетери" Дюма.

– Я в себе попалила б, але дідо не дасть. Йому все треба. Хоч у житті читав лише детективи.

Книжки відносимо в гараж до місцевого екоактивіста. Пізніше відвезе на переробку.

За кілька днів на вулиці підходить сусідчин чоловік дядько Юра. Простягає тритомник Пушкіна.

– Повикидала Марійка все, а Пушкіна лишила. Думала, що дітям може буде треба у школу. А вчора подивилися в новинах, що окупанти все переназивають, у бібліотеках все наше нищать. Кажу, як дітям дадуть Пушкіна вчити, піду розбиратися.

Зараз ви читаєте новину «Заслужили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі