неділя, 13 травня 2012 17:00
Оксана Снігур
Оксана Снігур
Оксана Снігур

Спеції від бактерій

- Привіт, подзвони нашому педіатрові й спитай, чи можна давати дитині фрукти, оброблені рідиною для знезаражування рук, - просить подруга, телефонуючи по Skype.

Вона відпочиває з 2-річною дитиною в Індії. Готувалися до поїздки майже півроку. Оля зробила всі щеплення, почитала як боротися з місцевою антисанітарією.

У перший день відпочинку дали сину манго, помите водою з-під крану.

- Малий до вечора не злазив з унітазу. Добре, що я приперла активованого вугілля, як шахтар-стахановець. Інакше половину бюджету на відпочинок витратили б на пошуки лікаря. Та ще й ліки від живота тут дорожезні, - скаржиться Оля.

Наступного вечора подрузі знову стало погано

Вона купила 10-літрову пляшку води, руки й фрукти мила тільки нею. Увечері скрутило її саму. Лікар пояснив: якщо вже пляшку відкрили, то треба використати воду якнайшвидше. За кілька годин у вологому спекотному кліматі у ній так розмножаться бактерії, що вода нічим не відрізнятиметься від тієї, що в крані.

Наступного вечора подрузі знову стало погано.

- Хто ж їсть м'ясо з кров'ю тут, на узбережжі? - ламаною англійською картала її прибиральниця, заварюючи на кухні якийсь чай для шлунку. - Треба їсти тільки те, що готують місцеві кухарі. Вони все добре пересмажують, перчать. Усі мікроби одразу гинуть. Якщо скажете, що дитині, зроблять овочів із горіхами, додадуть кокосового молока. Буде не таке гостре, але поживне й безпечне.

За кілька днів Оля питає, що привезти. Замість майок і статуеток пропонує набрати торбу спецій.

- Багато з тих кухарів мила не бачили від народження, зате їжа їхня набагато їстівніша, ніж із готельної кухні. А спеціями рани можна присипати. Наступного разу, як поїдемо, не братиму ні спирту, ні пігулок.

Зараз ви читаєте новину «Спеції від бактерій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі