вівторок, 03 січня 2012 16:00
Оксана Снігур
Оксана Снігур
Оксана Снігур

Не ті "Тигролови"

- Добрий день! Я знайома вашої мами. Хочу попросити малому "Тигролови" Стуса. Там, де про Колиму. У школі сказали прочитати на канікулах, - телефонує зранку якась жінка.

Так склалося, що маю вдома всі програмні книжки з української літератури. У місті про це знають і регулярно просять для дітей то Куліша, то Стуса, то Яновського. У бібліотеках цих творів немає. Єдиний контрольний примірник тримають за склом і на руки не дають. Ажіотаж зростає напередодні районних олімпіад і ЗНО. Ніколи не відмовляю. Втім, ніхто ще не просив більше необхідного мінімуму.

Але це прохання заганяє мене у глухий кут. Після безсонної ночі гарячково згадую, що Стус має до "Тигроловів". Зависаю на 15 секунд і прошу уточнити. Жінка слово в слово повторює те саме. Але додає, що малий читає дуже акуратно, і це мені може підтвердити його вчителька літератури і моя мама.

Того Стуса, що у нього хочуть Героя України забрати

- Книжок мені не шкода, - пояснюю. - Але скажіть точно, що треба. Бо "Тигроловів" написав інший автор, Іван Багряний. І мені їх треба шукати у шафі. А, якщо треба вірші Стуса, то можу дати і їх. У програму входить "На колимськім морозі калина...". Вірші в мене роздруковані з інтернету, їх можу подарувати. Книжки передам, коли гулятиму з дитиною.

Жінка каже, що перепитає у сина. Не хоче брати зайвого, бо він і так завантажений додатковими заняттями з математики й англійської. Хоче бути програмістом. А тут літературою непотрібною ще завалювати його.

- Ви знаєте, я перепитала, - телефонує за півгодини. - Саша не був упевнений і підійшов до вчительки. У них зараз на заміні із зарубіжної. Так то "Тигролови" Стуса. Того Стуса, що у нього хочуть Героя України забрати. А Багряний взагалі не входить у програму, він в Україні ж не жив. Тому й читають Стуса. Може, просто у вас не ті "Тигролови"?

Зараз ви читаєте новину «Не ті "Тигролови"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі