четвер, 06 квітня 2023 09:00
Оксана Снігур
Оксана Снігур
Оксана Снігур

Могло бути гірше

– Підпишіть, будь ласка, петицію за присвоєння моєму синові звання Героя України, – просить у трамваї жіночка. Називається Тетяною. Роздає роздруковані аркуші з посиланням на сайт звернень до президента. – Він загинув під час звільнення Херсона. Маю свідчення, що врятував побратимів, дав їм час передислокуватися. Пожертвував собою.

Фотографую аркуш і віддаю. Жінка каже, що лишилося менш як два тижні, а бракує тисячі голосів. Обіцяю поширити у фейсбуку. За кілька хвилин оголошують повітряну тривогу. Пасажирів просять вийти з трамвая. Разом чекаємо відбою.

– Сашко жив із дівчиною, але 24 лютого вже стояв під військкоматом. Вони обоє на медиків училися. Каже, піду рятувати людей. Але мобілізувався як боєць, а не як медик. Сам так вирішив. У липні приїжджав у відпустку. У серпні загинув. А у вересні я дізналася, що буду бабусею. Забрала його дівчину до себе з орендованої квартири. Добре живемо. Вона – моє благословення. От-от онука має народитися. Я попросила Віку ремонт зробити на свій смак, кімнату для себе й дитячу. Купили все, що треба. Вона плаче, я плачу, але мусимо жити далі.

Обмінюємося з Тетяною номерами телефонів. За тиждень надсилає фото красивої дівчини з величезним букетом квітів. Поруч стоять чоловіки у формі. Один із них тримає немовля.

"Я бабуся! 52 сантиметри і 3900! Отак Сашкові побратими забирали Вікусю з пологового", – підписує знімок.

Заходжу перевірити, як там петиція. Голосів достатньо. Телефоную привітати з онукою.

– Знаєте, недурні люди кажуть, що завжди могло бути гірше. Немає такого болю, який можна порівняти зі смертю дитини. Щодня прокидаюся з діркою в душі. Але могло бути гірше: Сашко міг ніколи в мене не народитися. Краще мати такого сина лише 25 років, ніж не мати ніколи.

Зараз ви читаєте новину «Могло бути гірше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі