четвер, 07 грудня 2023 20:58

Спецтема: Війна Росії проти України

Журналіст The Times відвідав базу українського флоту морських безпілотників: вибухівки вистачить на весь ЧФ РФ

Журналіст The Times відвідав базу українського флоту морських безпілотників: вибухівки вистачить на весь ЧФ РФ
Журналіст видання The Times відвідав секретний об'єкт Головного управління розвідки - базу українського флоту морських безпілотників. Фото: скріншот

Журналіст видання The Times відвідав секретний об'єкт Головного управління розвідки - базу українського флоту морських безпілотників.

Склад бази наповнений вибухівкою, якої вистачить для знищення усього Чорноморського флоту Росії. Про це пише The Times.

Зокрема, в ГУР розповіли журналісту видання про кілька типів безпілотників.

Йдеться про безпілотні надводні судна Magura V5. Вони оснащені двома камерами, інфрачервоною оптикою, супутниковим приймачем і двигуном потужністю 300 к.с., який рухає судно крізь хвилі зі швидкістю 45 морських миль на годину. У носовій частині каяка розміщена 250-кг боєголовка.

Ще один вид дронів нового покоління оснащений важчими боєголовками, які можуть виставляти міни на шляху ворожих суден, а потім повертатися на базу неушкодженими. Вони повністю виготовляються в Україні.

На задній панелі безпілотника розташований супутниковий приймач типу Starlink. Він передає зображення з двох камер. Безпілотник має двигун потужністю 300 к.с. розвиває швидкість до 45 миль на годину під час атаки, а крейсерська швидкість становить 25 миль на годину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розвідник розказав про удари морськими дронами по об'єктах Чорноморського флоту РФ

Журналіст також поспілкувався з командиром безпілотного флоту з позивним "13": він розповів, що останні російські судна потопив біля Чорноморського у Криму 10 листопада, а до того брав участь в операціях, завдяки яким пробоїни з'являлися у найсучасніших російських кораблях.

Командир поділився деталями однієї з операцій, коли дрони, уникнувши протичовнових сіток, пробралися в один з портів, проте їх побачили росіяни.

Вони відкрили по безпілотниках вогонь з кулеметів, але влучити їм не вдалось. Згодом російські артилеристи відкрили вогонь з великокаліберної зброї. Пори це, два безпілотники влучили в десантні катери типу "Акула" і "Серна", ще один вибухнув в доці.

"Це була мета мого життя - потопити російський корабель, і ми потопили одразу два. І наскільки я знаю, до цього ніхто і ніде такого не робив. Тепер у нас нова мета - потопити щось більше", - зазначив командир.

Його бойовий шлях розпочався з удару по російському розвідувальному кораблю "Іван Хурс". У липні та вересні така ж доля спіткала судно РФ "Сергій Котов". Вдруге його пошкодили безпілотники, які випадково влучили в корабель, під час маневрів для уникнення переслідування авіації РФ.

Як розповів "13", за ці атаки відповідають дистанційні оператори ГУР.

"Ця зброя (безпілотники, - Gazeta.ua) надзвичайно ефективна. Якщо ми лише приблизно уявимо, скільки коштує будівництво таких кораблів, як "Котов", і підготовка екіпажів - це займе роки, щоб побудувати і навчити екіпаж. Навіть якщо перерахувати всі безпілотники, які використовуються в атаці, на один, то вони в тисячі разів дешевші", - розповів він.

За його словами, західні партнери вже зацікавлені в українських технологіях.

У тимчасово окупованому Криму в ніч на 10 листопада прогриміла серія вибухів. Зокрема, їх чули у Феодосії неподалік від нафтобази. У мережі також писали про вибухи у Чорноморську.

Джерела в ГУР повідомили, що у тимчасово окупованому Криму вночі проти 10 листопада уражено два російські десантні катери.

Зараз ви читаєте новину «Журналіст The Times відвідав базу українського флоту морських безпілотників: вибухівки вистачить на весь ЧФ РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі