неділя, 04 лютого 2024 10:25

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ дещо просунулись біля Бахмута - нові карти боїв
6

Запеклі позиційні бої тривають на Куп'янському напрямку та в районі Кремінної, а також на межі Донецької і Запорізької областей.

При цьому українські війська дещо просунулися на Бахмутському напрямку й утримують позиції на лівобережжі Херсонської області. Про це свідчать нові дані Інституту вивчення війни (ISW).

Бойові дії у Харківській та Луганській областях

Позиційні бої 3 лютого тривали на лінії Куп'янськ-Кремінна. Російські та українські джерела стверджували, що бої точилися на північний схід від Куп'янська поблизу Синьківки та озера Лиман, на південний схід від Куп'янська біля Іванівки, Крохмального, Табаївки, Новоселівського. А також на північний захід від Кремінної біля Тернів і Невського, на захід від Кремінної біля Ямполівки та на південний захід від Кремінної в районі Серебрянського лісництва.

Автор: understandingwar.org
  Ситуація у Харківській та Луганській областях
Ситуація у Харківській та Луганській областях

Російські джерела стверджували, що війська РФ посилюють авіаудари на Куп'янському напрямку, і що 2 лютого скинули понад 10 плануючих бомб ФАБ-1500 на позиції ЗСУ поблизу Іванівки та Кислівки.

Речник Східного угруповання військ ЗСУ капітан Ілля Євлаш заявив, що війська РФ 2 лютого майже вдвічі скоротили добову швидкість артилерійського вогню на Куп'янському та Лиманському напрямках через погані погодні умови та інші обставини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За добу понад 800 загарбників стали "двохсотими" - нові дані про в втрати РФ

Бойові дії у Донецькій області

За даними аналітиків, українські сили нещодавно трохи просунулися на південний захід від Бахмута. Опубліковані 3 лютого кадри з геолокацією показують, що елементи 85-ї окремої моторизованої бригади російських загарбників завдають ударів по бійцях ЗСУ, які діють у лісистій місцевості на схід від Кліщіївки, яка, за попередніми оцінками ISW, була під контролем окупантів.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії під Бахмутом
Бойові дії під Бахмутом

"Це свідчить про те, що українські війська нещодавно відновили позиції в цьому районі", - йдеться у повідомленні.

Одне з російських джерел стверджувало, що війська РФ просувалися по невизначеній дорозі в напрямку Іванівського, на захід від Бахмута, і нібито захопили нові висоти на північ і північний захід від Кліщіївки, а ЗСУ відбили кілька позицій на північ від Богданівки. Однак, аналітики ISW не мають візуальних доказів, які підтверджують ці дані.

Автор: understandingwar.org
  Карта боїв під Авдіївкою
Карта боїв під Авдіївкою

Позиційні бої тривали поблизу Богданівки, Кліщіївки та на Іванівському напрямку. Речник Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш повідомив, що російське військове командування перекидає резерви на Бахмутський напрямок для прориву українських рубежів оборони на захід від Бахмута в напрямку Часового Яру.

Російські джерела стверджували 2 і 3 лютого, що війська РФ просунулися на північ, південь і південний захід від Авдіївки, але експерти ISW не спостерігали візуальних доказів цього.

Російські "воєнкори" також стверджували, що війська РФ просунулися на 1,5 кілометра вздовж піщаного кар'єру на північній околиці Авдіївки та на один кілометр біля Опитного. Російські джерела також стверджували, що війська РФ нібито просунулися на схід від ресторану "Царська охота" і до 600 метрів біля Степового.

Позиційні бої тривали біля Степового та в садівництві на північ від Авдіївки, на південний захід від Авдіївки біля Первомайського та Невельського. А також на південно-східній околиці Авдіївки.

Автор: understandingwar.org
  Ситуація у Донецькій області
Ситуація у Донецькій області

Позиційні бої 3 лютого тривали також на захід і південний захід від Донецька, але підтверджених змін на лінії фронту не було. Тривали бойові дії також на захід від Донецька в районі Красногорівки та Георгіївки та на південний захід від Донецька в районі Новомихайлівки.

Російські джерела стверджували, що підрозділи російського 33-го мотострілецького полку нібито захопили позицію ЗСУ поблизу Новомихайлівки, хоча в ISW не мають візуальних доказів цього.

Бойові дії на півдні України

Обмежені позиційні бої тривали 3 лютого на межі Донецької та Запорізької областей. За даними українського Генштабу, ЗСУ відбили російські атаки на південь від Золотої Ниви.

Російський "воєнкор" стверджував, що війська РФ нібито незначно просунулися від Приютного до Новодарівки. Хоча аналітики не мають візуальних доказів такого просування.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії у Запорізькій області
Бойові дії у Запорізькій області

На заході Запорізької області 3 лютого тривали обмежені позиційні бойові дії. Українські та російські джерела повідомляли про бої поблизу Роботиного, Вербового та Лугівського.

Один з російських "воєнкорів" заявив, що українські сили інтенсивно використовують безпілотники вздовж дороги Очеретувате-Пологи, яка проходить на південний схід від Роботиного. Це перешкоджає руху росіян уздовж цього маршруту.

Декілька російських блогерів припустили, що війська РФ в цьому районі не мають достатніх засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ), щоб ефективно протистояти використанню українських безпілотників.

Автор: understandingwar.org
  Ситуація у Херсонській області
Ситуація у Херсонській області

Українські війська також утримували позиції на лівому березі Дніпра у Херсонській області в умовах продовження позиційних боїв у цьому районі.

Один з російських "воєнкорів" розповідав, що війська РФ намагаються проводити штурм у Кринках, оскільки ЗСУ повністю контролюють повітряний простір за допомогою безпілотників. Блогер також заявив, що постійні тактичні передислокації та переміщення російських підрозділів поблизу Кринок сильно ускладнюють зв'язок між підрозділами, і що війська РФ здебільшого не розуміють намірів командування та їхніх завдань у цьому районі.

Українські військові продовжують відбивати ворожі атаки на різних напрямках фронту. Загалом протягом минулої доби відбулося 66 бойових зіткнень. Про це вранці 4 лютого повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

Авіаційних ударів за добу зазнали 19 населених пунктів. Під артилерійським вогнем противника опинилися понад 110 населених пунктів.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ дещо просунулись біля Бахмута - нові карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі