четвер, 29 грудня 2022 19:37

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗМІ назвали ключові факти про контрнаступи ЗСУ, які змінили хід війни

ЗМІ назвали ключові факти про контрнаступи ЗСУ, які змінили хід війни
США активно допомагали Україні спланувати контрнаступ на півдні. Фото: Генштаб ЗСУ

Кілька місяців видання Washington Post проводило аналіз успішного контрнаступу української армії в Харківській і Херсонській областях.

Для цього журналісти провели інтерв'ю з 35 людьми, серед яких українські командири, чиновники і солдати, а також військові і політичні чиновники зі США і Європи. Так, видання навело п'ять ключових фактів про українські операції, які дозволили повернути контроль над значною частиною окупованих територій.

Контрнаступ на Харківщині

Генерал-полковник Олександр Сирський запропонував почати контрнаступ у Харківській області, хоча Генштаб просив провести диверсійні операції. Мета полягала в тому, щоб не дозволити Росії сконцентрувати всі свої сили в Херсоні. Але на думку Сирського, ця операція сама по собі мала великі шанси досягти успіху.

Щоб спланувати наступ, український генерал зустрівся в оперативному штабі на сході зі своїми головними помічниками і ключовими командирами бригад. На роздрукованій на 3D-принтері карті окупованої частини Харківщини кожен командир "пройшов" маршрут свого підрозділу під час наступу, обговорюючи координацію, потенційні непередбачувані обставини і найгірші сценарії розвитку подій.

"Це була кропітка робота", – сказав Сирський.

Участь США у плануванні контрнаступу

Американські чиновники були не менш здивовані, ніж українці, коли російські лінії оборони розвалилися. Окрім постачання Києву зброї, яка змінила ситуацію, США також передали критичну інформацію, яка допомогла українським військовим розумно розподілити обмежені запаси боєприпасів.

Україна постійна відправляла США і союзникам список з переліком цілей, які вона хотіла знищити. І часто у відповідь приходили дуже точні координати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генерал США зробив заяву про ATACMS для України

Зміна командира російськими військами в Україні

Маючи прямий зв'язок із Суровікіним, Путін почав отримувати неприкрашену картинку про проблеми на полі бою, про що виданню сказали двоє поінформованих людей. За їхніми словами, раніше чиновники найвищого рівня у сфері оборони давали Путіну "рожеві" оцінки.

США активно допомагали Україні спланувати контрнаступ на півдні

Українська армія перебувала під великим політичним тиском вимог почати широкий контрнаступ на всьому південному фронті, який би охопив також Запорізьку область і розірвав "сухопутний коридор" між Росією і Кримом. В липні у Німеччині українські командири разом із західними колегами провели симуляцію військових маневрів.

Американці і британці у своїх симуляціях не знайшли сценарію, за яким операція спрацювала б. Це допомогло переконати українську сторону звузити її і зосередитися на визволенні Херсона, що було кращим військовим варіантом.

Зміна українського командування на Херсонському напрямку

Київ був розчарований відсутністю прогресу, тож в кінці вересня український уряд замінив командира Херсонської операції. Рішення тримали в таємниці, щоб Росія не могла перетворити цю інформацію на свою пропагандистську перемогу.

США повідомили про кадрові рішення Києва. Генерал-майора Андрія Ковальчука замінили бригадним генералом Олександром Тарнавським, якому довіряв Сирський.

"Гадаю, були люди, які втрачали терпіння, очікуючи просувань на півдні. Спочатку справді був хороший початок, а потім все ніби зупинилося", – сказав виданню неназваний американський військовий.

Президент Володимир Зеленський під час свого візиту до США просив у американського колеги Джо Байдена, щоб до України почали постачати сучасні танки та літаки.

Утім, позиція Вашингтона щодо цього питання не змінилася. Про це повідомляє Politico.

Видання пише, що головним пріоритетом Зеленського залишається збільшення кількості зброї, боєприпасів та обладнання для України.

Але при цьому Байден все ж погодився почати постачання систем ППО Patriot і нових високоточних бомб, що ще кілька тижнів тому вважалося неможливим.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ назвали ключові факти про контрнаступи ЗСУ, які змінили хід війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі