середа, 05 квітня 2023 09:07

Зеленський вже у Польщі: деталі першого за час великої війни анонсованого візиту

Зеленський вже у Польщі: деталі першого за час великої війни анонсованого візиту
Президент України Володимир Зеленський прибув до Польщі. Фото: glavcom.ua

Президент України Володимир Зеленський у середу, 5 квітня, прибув з офіційним візитом до Польщі.

Це його перша за час повномасштабного російського вторгнення поїздка за кордон, яку заздалегідь проанонсували. Досі Зеленський кілька разів відвідував Польщу під час міжнародних поїздок. Інформацію про приїзд українського лідера підтвердив в ефірі національного телемарафону прессекретар президента України Сергій Никифоров, передає Gazeta.ua.

"Президент розпочав разом з першою леді Оленою Зеленською офіційний візит до Польщі. Буде багато двосторонніх та багатосторонніх зустрічей", – сказав Нікіфоров.

Візит триватиме один день. Очікується спілкування Володимира Зеленського з його польським колегою Анджеєм Дудою тет-а-тет. Відбудуться також переговори офіційних делегацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський провів спеціальний формат військової наради: рішення вже виконуються

Передбачається, що говоритимуть про весь спектр польсько-українських відносин, особливо, питання безпеки. Йтиметься також про двостороннє співробітництво у майбутньому. За даними польських джерел, обговорюватимуться "чутливі теми польсько-українських відносин".

Очікується, що президенти також підпишуть міждержавні угоди.

Окрім того, запланована зустріч українського президента з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким. Під час розмови йтиметься про ситуацію на фронті, співпрацю, зокрема, щодо розширення прикордонної інфраструктури. Сторони обговорять проблеми експорту зерна з України.

Зеленський також зустрінеться з полькою громадськістю та українцями в Польщі. У канцелярії Дуди перед цим повідомляли, що український лідер хоче сказати кілька слів полякам у контексті того, що сталося за останній рік. Йтиметься, зокрема, про те, як поляки допомагають Україні та приймають біженців у своїх домівках.

Зустріч президента з поляками та українцями запланована вдень у Королівському замку у Варшаві. А о 19:00 за київським часом у Королівському замку відбудеться спільний публічний виступ президентів Польщі та України.

На тлі намірів Кремля розмістити ядерну зброю на території Білорусі, Польща може розглянути можливість розширення своєї участі у ядерному стримуванні в рамках військового альянсу НАТО.

Участь країни в силах НАТО з ядерного стримування може розширитися навіть без розміщення ядерної зброї на своїй території. Про це заявив радник президента Польщі з питань безпеки Яцек Севера.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський вже у Польщі: деталі першого за час великої війни анонсованого візиту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі