вівторок, 25 грудня 2012 17:12

Захисники Гостинного двору билися з "Беркутом", а будівельники кидали димові шишки
7

Фото: Фото Олександра Заклецького

Сьогодні, 25 грудня, близько п'ятдесяти захисників Гостинного двору провели акцію протесту під Міністерством культури. Активісти вручили представнику міністерства табличку з написом "Прачечная" і десять шматків господарського мила. Після того, як захисники повернулись до будівлі Гостинного двору там почалась бійка та пускання димових шашок. Про це розповів один із активістів Олександр Заклецький.

За його словами, активісти продовжують цілодобово чергувати у приміщенні Гостинного двору.

"Коли ми прийшли до Гостинного двору виявилось, що брама знову зачинена і нас не пускають. Ми запросили людей, щоб наряджати ялинки у дворі будівлі. Тому нам нічого іншого не залишилося, як прориватися всередину силою. Бо там, як завжди, стояли спортивні хлопці без усіляких бейджів чи інших розпізнавальних знаків. Ці хлопці представляються охоронною фірмою. Один з цих рейдерів вдарив мене по ребрах. Зараз поїду у лікарню робити рентген", - розповів Заклецький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В автомобілі народного депутата виламали двері та розбили скло

Він додав, що потім у середині Гостинного двору люди почали битися.

"Коли ми прорвалися в середину будівельники запустили димову шашку. Активісту Ігорю Луценко дісталося від "Беркуту". Його схопили, повалили на землю і почали битися, але активісти кинулись і його відтягнули", - розповів Заклецький.

Він додав, що перед Міністерством культури активісти зачитали резолюцію з вимогами припинити реконструкцію Гостинного двору і не руйнувати старі будівлі у Києві.

"Ми хочемо захистити не лише Гостинний двір, а увесь старий Київ, який руйнується завдяки рішенням Міністерства культури. Під час акції ми подарували Міністерству культури, яке займається відмиванням грошей, табличку з написом "Прачечная" і десять шматків господарського мила. До нас вийшов заступник начальника культурної спадщини Віктор Вечерський", - розповів Олександр Заклецький.

Нагадаємо, після реконструкції будівлю Гостинного двору планують облаштувати під офіси та магазини, над останнім поверхом зробити скляний дах. Після того, як це стало відомо, протягом семи місяців активісти, громадські й культурні діячі почали чергувати на території двору. Вимагають не перетворювати історичну пам'ятку на розважальний центр. У дворовому приміщенні обладнали культурний центр. У своє виправдання директор "Укрреставрації" Дмитро Ярич заявляє, що має всі необхідні документи, що дозволяють реконструкцію Гостинного двору.

Зараз ви читаєте новину «Захисники Гостинного двору билися з "Беркутом", а будівельники кидали димові шишки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі