понеділок, 21 січня 2013 06:41

За вбивством Діда Хасана може стояти грузинський кримінальний клан - іноземні ЗМІ

За вбивством Діда Хасана може стояти грузинський кримінальний клан - іноземні ЗМІ
Фото: criminalnaya.ru

У зв'язку з убивством в самому центрі Москви кримінального авторитета Аслана Усояна, більш відомого під ім'ям Дід Хасан, ряд німецьких видань публікує статті, що розповідають про "короля російської мафії" і прогнозують наслідки вбивства.

Як пише оглядач Die Welt Юлія Смирнова, це вбивство нагадало росіянам про лихі 1990-х - тоді замовні вбивства відбувалися з періодичністю всього в пару днів ". Уродженець Грузії курдського походження, 75-річний" злодій в законі "Аслан Усоян, який почав свою кримінальну кар'єру ще в 1956 році і сколотив за цей час величезну кримінальну імперію, яка живе на доходи від нелегальних казино, торгівлі зброєю і наркотиками, а також від сировинних угод, був застрелений в середу ввечері на вході в ресторан "Старий фаетон". Це улюблене місце зустрічі кримінальних авторитетів і "ставка" самого "хрещеного батька", розповідає журналістка. Снайпер чекав у будинку навпроти і використовував бронебійні кулі.

На короля російської мафії замірялися вже не в перший раз, наголошує видання: 2010 року мафіозі був важко поранений і наслідком була поширена помилкова інформації про його загибель. Таким чином правоохоронці намагалися вийти на слід замовника. З тих пір Усоян пересувався тільки в супроводі великого числа охоронців і чотирьох броньованих автомобілів охорони, пише Смирнова.

Цілком можливо, продовжує вона, посилаючись на російські ЗМІ, що вбивство стало результатом конфлікту з іншими впливовими злочинцями за право займатися рекетом при будівництві об'єктів для сочинської Олімпіади. Так, Дід Хасан з 2011 року перебував у стані війни з угрупованням Джеми Мікеладзе, якого він "позбавив корони".

Аналогічної думки дотримується і автор статті "Вбивство з наслідками" Барбара Ортелія. У матеріалі, опублікованому в берлінській Tageszeitung, говориться, що конфлікти через переділу власності були у Діда Хасана і з мафіозі Таріелом Оніані на прізвисько Таро, хто вчинив замах на Усояна в 2008 році. За вбивством, наголошує видання, може стояти грузинський кримінальний клан в Росії.

Депутат Держдуми Олександр Хінштейн впевнений, що тепер почнеться новий кримінальний переділ. Про загострення ворожнечі між російськими злочинними угрупованнями попереджає і американський експерт з російської оргзлочинності Марк Галеотті. "Російський кримінальний світ зараз набагато більш непередбачуваний, ніж п'ять років тому, - вважає Галеотті. - Вбивство Усояна може змінити ситуацію, особливо коли вигідні контракти на будівництво для Олімпіади-2014 і коридори контрабанди героїну з Афганістану стають новими об'єктами суперництва ОПГ".

Зараз ви читаєте новину «За вбивством Діда Хасана може стояти грузинський кримінальний клан - іноземні ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі