середа, 06 квітня 2011 18:08

За минулий рік 60 мільярдів гривень вийшли у "тінь"

За минулий рік 60 мільярдів гривень вийшли у "тінь"

Торік близько 60 млрд грн (20% держбюджету) вийшло у тіньовий обіг через "конвертаційні центри". Про це йдеться в аналітичній записці Служби безпеки України.

За даними СБУ, лідером за кількістю переведених у готівку коштів є Київ — 18 млрд. грн. Слідом за ним розташувалися Дніпропетровська область — 13 млрд., Донецька — 10 млрд, Одеська — 7 млрд, Харківська — 1 млрд і Запорізька — 0,7 млрд.

Окремо представники СБУ акцентували увагу на появу в Україні нового явища: "сертифікованих майданчиків", переведення в готівку грошей через які всіляко заохочується, пише ZN.UA.

За даними правоохоронців, 8% обігу такого майданчика спрямовується до державного бюджету, 2% - до спеціального фонду (призначення не вказано). Власне прибуток організаторів схеми складає близько 2-5%. СБУ уточнює, що в результаті діяльності подібних майданчиків оплата послуг з конвертації у 2010 році зросла від звичайних 4-6% до 10-15%.

Окремо автори документа повідомляють, що збільшення оплати послуг з конвертації призвело до того, що багато підприємств опинилися на межі рентабельності, внаслідок чого почали піднімати ціни.

Раніше українські підприємці повідомили про те, що вартість послуг "конвертаційних центрів" зросла з 3-5% до 7-10% від суми, а кількість "конвертаційних центрів" різко зменшилася.

Зараз ви читаєте новину «За минулий рік 60 мільярдів гривень вийшли у "тінь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі