пʼятниця, 21 вересня 2012 09:16

Вночі доведені до відчаю житомиряни блокували міське сміттєзвалище

У ніч з 20 на 21 вересня жителі Житомирського мікрорайону Крошня не припинили акції протесту з вимогою закрити міське сміттєзвалище, яке функціонує з порушеннями санітарних вимог. Люди стоять на вулиці з 8 ранку 20 вересня.

Вночі місцеві жителі організували чергування, та не пропускають сміттєвози по вулиці Андріївській. Заступник міського голови Микола Боровець намагався умовити людей розійтись, щоб уночі машини могли проїхати до звалища.

Автор: Фото Надії Яновської
  Вночі місцеві жителі організували чергування
Вночі місцеві жителі організували чергування

"Я вас прошу – пропустіть машини зі сміттям, його треба розвантажити", - звертався Боровець до людей.

Натомість місцеві або посміювалися над чиновником, або вигукували, що не вірять йому.

"Гроші на автомобіль для мера ви знаходили, а нас бачити ви не хочете", - сказав у відповідь Боровцю літній чоловік.

Люди вимагають, щоб до них приїхав міський голова Володимир Дебой і голова ОДА Сергій Рижук. Місцеві висунули вимогу - припинити експлуатацію сміттєзвалища, яке знаходиться поряд з житловими будинками і порушує екологічні та санітарні норми.

"Жити тут просто нестерпно, але іншого виходу в мене і моєї сім'ї немає. Роками ми звертаємося до влади, щоб щось вирішили з полігоном, а віз і нині там. Ми доведені до відчаю", - розповідає Тетяна Швець з вулиці Андріївська. Вона працює викладачем в одному з житомирських вузів.

Боровець запевнив, що силового розв'язання конфлікту не буде. Попросив прийти у міську раду і мирно поговорити.

"Хай влада іде до нас, ми втомилися ходити і просити їх. Знову будуть обіцяти і нічого не будете роби", - каже Швець.

Підтримати людей пізно ввечері приїхав голова Житомирської обласної організації ВО "Свобода" Сидір Кізін. Говорить, що у разі застосування сили для припинення цієї акції протесту буде захищати людей.

"Сміттєзвалище мали закрити ще 15 років тому. Одним із пунктів передвиборної програми Дебоя була побудова сміттєпереробного заводу. Ще два роки тому КАТП-0628 було прибутковим підприємством. Проте недолуга кадрова політика, часті зміни керівництва призвели до того, що підприємство нині не має коштів ні на розвиток, ні на елементарні свої щоденні потреби. Від цього потерпає все місто, а сама робота сміттєзвалища схожа на міну сповільненої дії. Я знаю, що були інвестори сміттєпереробних проектів, але чомусь це невигідно чиновникам. Складається враження, що чекають додаткової зацікавленості. Не розумію, чому так довго люди мають страждати через чиїсь амбіції", - каже Сидір Кізін.

Надія Яновська

Зараз ви читаєте новину «Вночі доведені до відчаю житомиряни блокували міське сміттєзвалище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі