пʼятниця, 01 жовтня 2021 17:29

Винесли перші вироки за підробку Covid-сертифікатів

Винесли перші вироки за підробку Covid-сертифікатів
В Україні винесли перші вироки за підробку сертифікатів про вакцинацію проти Covid-19. Фото: ck-oda.gov.ua

Жовківський районний суд Львівської області оголосив перші в Україні вироки за підробку сертифікатів про вакцинацію проти Covid-19.

Жителю Івано-Франківщини Анатолію Іванцюку і жительці Хмельницького Альоні Михалюк присудили штрафи у 850 грн. Обоє потрапили в поле зору правоохоронців, коли намагалися перетнути з підробленими документами польський кордон, пише Zaxid.net.

Анатолій Іванцюк із села Бабче Івано-Франківської області знайшов в інтернеті бланк про щеплення вакциною Pfizer із реквізитами обласної клінічної лікарні, завантажив його на комп'ютер, вписав туди дані свої та сина. Потім підробив підписи лікаря.

15 вересня Іванцюк спробував перетнути кордон Польщі в пункті пропуску "Рава-Руська - Гребенне". Однак прикордонники просканували документ і зрозуміли, що він несправжній. Чоловіка затримали за підробку документів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарка видавала пацієнтам Covid-сертифікати без вакцинації

Працівниця АЗС БРСМ у Хмельницькому Альона Михалюк теж завантажила з інтернету сертифікат про вакцинацію препаратом Pfizer із реквізитами медичного закладу "Мірамед". Внесла свої дані й підробила підпис лікаря. Її затримали під час перетину кордону з підробленим сертифікатом у ПП "Рава-Руська - Гребенне" 11 вересня.

Вироки обоє можуть оскаржити в апеляційній інстанції впродовж 30 днів.

Вироки Жовківського суду стали першими в Україні, які стосуються покарання саме за виготовлення підробних Covid-сертифікатів. Водночас мінімальний штраф за виготовлення підроблених документів становить 17 тис. грн, а за використання підробки - лише 850 грн. Однак Жовківський районний суд вирішив обмежитися меншим.

Під час можливого локдауну поліцейські перевірятимуть Covid-сертифікати за допомогою спеціального програмного забезпечення.

Сертифікат і довідка мають містити QR-код, який підтверджує неможливість підроблення.

Зараз ви читаєте новину «Винесли перші вироки за підробку Covid-сертифікатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі