четвер, 20 квітня 2017 06:02

Військові влучили ракетою в дев'ятиповерхівку

З Гончарівського полігону Чернігівської області близько 15:40 військові запустили ракету "Точка-У" 20 квітня 2000 року. Мала пролетіти 30 км, але замість цього пройшла 90 км і влучила в дев'ятиповерхівку по вул. Незалежності в центрі міста Бровари на Київщині.

Ракета знищила під'їзд з 2 по 9 поверх. Загинув мешканець 3 поверху Володимир Сірик, та дві жінки - Зинаїда Бірюкова та Рая Михайлова. 5 людей отримали травми.

"Цегляний будинок в Броварах з дев'ятого по другий поверх ніби проткнули гігантським ломом. Зверху в даху зяяв круглий отвір з чітко помітними слідами, які нагадували відбитки, продавлені чотирма стабілізаторами. Таку картину спостерігали рятувальники, які прибули на терміновий виклик. Проте, на перших порах більш імовірним здавалося пояснення, що подібні руйнування спричинило вибуховий пристрій спрямованої дії, але не ракета", - описує трагедію газета "День".

Автор: День
  Знищений дім в Броварах
Знищений дім в Броварах

Міністерство оборони заявляє, що це не вони. А їх "Точка" потрапила в ціль.

"Точка У" — належить до високоточних тактичних комплексів. Це керована протягом усього польоту одноступенева балістична ракета. Площа ураження — до 70 тис. кв. м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ізраїльські артилеристи вбили 106 жителів

24 квітня командувач ракетними військами й артилерією Збройних сил Володимир Терещенко приходить на ефір до одного з телеканалів. Там зізнається, що це "Точка" знищила дім.

"Ракета на відстані 80-90 км летить на висоті близько 8 тис. м, а швидкість падіння в ціль становить 600-700 м/с. Її вага становить 1,1 тони. Такої сили удар перетворює ракету в великі уламки і довести одразу, що це була ракета — важко. Тільки декілька невеликих шматків підтверджують і дають право і впевненість зрозуміти, що це — наша ракета, випущена з полігону", - заявляє він.

Автор: УНІАН
  Вхідний отвір на даху будинку
Вхідний отвір на даху будинку

Йому доводиться віддуватись за заяву пресс-служби Міноборони про те, що ракета влучила в ціль, як було заплановано.

"На місті була контрольна група офіцерів, дійсно, знайшла воронку, характерну для місця падіння такої ракети. Ми більше, ніж собі, вірили в надійність цього ракетного комплексу", - заявляє Терещенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Турчинов показав, як виглядають пуски ракет із командного пункту

25 квітня жертвам дій військових виплатили по 2 тис. грн компенсацій, сім'ям загиблих - по 5 тис. грн. Родини з 16 квартир переселяють до нового будинку на вулиці Грушевського. А зруйнований під'їзд за рік повністю відновлюють. У квартирах роблять ремонт і передають їх офіцерам.

Автор: Обозреватель
  Зараз дім виглядає так
Зараз дім виглядає так

Винними визнають Терещенка та його заступника. Їх звільняють з служби. Причиною називають вибух газогенератора системи енергоподачі ракети, котрий поламався під час польоту.

"З моєї сторони це було нечесно — зробити рекламно-благородний жест: бачите, яка я сильна людина. Тим самим я б кинув свої війська, своїх працівників, так званим благородством я б заховався за цією трагедією", - каже міністр оборони Олександр Кузьмук.

Торік у листопаді, на одному з полігонів України відбувся успішний пуск "великої й точної" ракети з нового ракетного комплексу. Відео з нових випробувань позаштатний радник президента України Юрій Бірюков. Дальність комплексу "Грім-2" може сягнути до 300 км, її вистачає для знищення будь-якої мети на окупованій території Донбасу. А за необхідності, і щоб дістати до передових аеродромів і військових баз на території суміжних держав.

Зараз ви читаєте новину «Військові влучили ракетою в дев'ятиповерхівку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі