четвер, 26 жовтня 2017 13:45

Версії замаху на Мосійчука: від Кадирова до сільських виборів
9

Слідство відпрацьовує 3 основні версії замаху на народного депутата Ігоря Мосійчука у Києві: дестабілізація ситуації російськими спецслужбами, політична та громадська діяльність Мосійчука та злочин на особистому ґрунті.

Поліція назвала вибух терористичним актом. Радник міністра внутрішніх справ, народний депутат Антон Геращенко оцінив потужність вибуху щонайменше в 1 кг у тротиловому еквіваленті.

Лікарі розповіли, що операція пройшла успішно
Фото: Фото ТСН
Вибух у Києві кваліфікували як теракт. Розслідувати подію буде СБУ
Вибух у Києві кваліфікували як теракт. Розслідувати подію буде СБУ
Вибух у Києві кваліфікували як теракт. Розслідувати подію буде СБУ
Вибух у Києві кваліфікували як теракт. Розслідувати подію буде СБУ

Експерти вказують на кілька особливостей цього злочину.

"Місце, де розташований телеканал, зручне для здійснення такого теракту. Підрив скутерів і мопедів, до речі, улюблений метод політичного вбивства спецслужб. Що опосередковано вказує на причетність росіян. Влада в Києві може запровадити особливий режим безпеки", - повідомив Тарас Березовець, політтехнолог.

Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк підтримав "російську" версію вибуху.

"Саме така зухвалість і може свідчити про причетність російських спецслужб. Такі показові і цинічні вбивства - це один з професійних почерків", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переломи, відкриті рани, осколки в голові — лікар розповів про стан Мосійчука

Варіант російського сліду не виключає і журналіст Олег Єльцов.

"Мосійчук - медійний політик, багато піариться. Він ідеальний кандидат. РосЗМІ тепер активно це розкручуватимуть", - зауважив Єльцов у коментарі каналу "24". За словами експерта, цей замах не переверне весь світ. Але в українців буде відчуття тотального страху, невпевненості, розчарування у владі, яка нічого не може зробити.

Хоча противники цієї версії говорять, що Мосійчук - політик не того рівня, щоб спецслужби іноземної держави вибрали його об'єктом для теракту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилося відео моменту вибуху мопеда біля телеканалу

Народний депутат від Радикальної партії Дмитро Лінько вважає, що за замахом на його однопартійця Ігоря Мосійчука стоїть лідер Чеченської республіки Рамзан Кадиров. Той публічно сказав, що Мосійчук буде благати про прощення або його пристрелять.

Не відкидається версія і внутрішніх розбірок - що у цій історії потрібно шукати український слід. А колега Мосійчука - Василь Амельченко не виключає, що замах може бути пов'язаний із виборчою кампанією до територіальних громад, яку Мосійчук з однопартійцями активно проводив на Полтавщині.

Причиною замаху на Масійчука може стати столична нерухомість. Саме через "будинок Арбузова" на вулиці Обухівській, 60 відбулась стрілянина між командиром ОУН Миколою Коханівським і теж відомим націоналістом комбатом "Одіна" Русланом Качмалою. В Святошинському суді Києва Ігор Мосійчук брав активну участь і хотів взяти на поруки Миколу Коханівського. 25 жовтня відбувся підпал будинку Арбузова і замах на життя нардепа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мосійчук розстріляв портрет Кадирова

25 жовтня біля будівлі телеканалу "Еспресо" на вул. Міцкевича в Києві пролунав вибух. Це трапилося тоді, коли нардеп від РП Ігор Мосійчук виходив з будівлі телеканалу. Вибухівку заклали в мопед, що стояв поруч із позашляховиком нардепа. Загинули охоронець Руслан Кушнір та екс-капітан поліції Михайло Мормиль. Нардепа Ігоря Мосійчука прооперували і витягли кілька осколків із живота та стегон. У політолога Віталія Бали пошкоджені легені, печінка і нирки. Перебуває в реанімації.

Вибух біля телеканалу продовжує низку підривів, які сталися із липня 2016 року. Їх жертвами, зокрема, стали журналіст Павло Шеремет, чиновник СБУ Олександр Хараберюш, чиновник Міноборони Максим Шаповал, працівник СБУ Юрій Возний, доброволець Алі Тіма.

Зараз ви читаєте новину «Версії замаху на Мосійчука: від Кадирова до сільських виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі