неділя, 13 серпня 2023 20:15

Спецтема: Війна Росії проти України

В ОП відреагували на зупинку РФ судна в Чорному морі. Туреччина вже веде розслідування

В ОП відреагували на зупинку РФ судна в Чорному морі. Туреччина вже веде розслідування
Росія здійснила цілеспрямований обстріл, щоб зупинити цивільне судно в Чорному морі, заявив радник голови ОП Михайло Подоляк. Фото: РБК-Україна

Росія здійснила цілеспрямований обстріл, щоб зупинити цивільне судно в Чорному морі.

Це є безумовним порушенням міжнародного морського права. Про це написав радник голови Офіса президента Михайло Подоляк у Twitter.

"Сьогоднішній цілеспрямований обстріл і примусовий огляд Росією міжнародного цивільного суховантажу "Сукра Окан", що прямував до українського порту Ізмаїл, є безумовним порушенням міжнародного морського права, актом піратства і злочином проти цивільних суден третьої країни в акваторії інших держав", – сказав Подоляк.

За його словами, цей прецедент зі спробою запровадження "каперського права" вимагає:

– чіткої юридичної фіксації,
– встановлення всіх осіб,
– визнання факту скоєння злочину з боку міжнародної спільноти.

"Україна зробить усі необхідні висновки й обере оптимальну відповідь", – наголосив Подоляк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гуменюк розповіла, до чого вдаються росіяни після удару по "Оленегорському горняку"

Водночас Туреччині відомо, що російські військові зупинили у Чорному морі іноземне судно. Про це повідомляє Sky News.

Речник міністерства оборони Туреччини заявив, що йому відомо про інцидент, пов'язаний з кораблем, який прямував до Румунії, і підтвердив, що офіційні особи розслідують його.

Наразі жодних коментарів від власників судна не було.

"Але цей інцидент, ймовірно, ще більше підвищить напруженість і посилить занепокоєння в судноплавній галузі щодо ризиків ведення бізнесу в регіоні", – йдеться у повідомленні.

Вранці 13 серпня російські загарбники у Чорному морі примусово зупинили суховантажне судно "Сукра Окан", що йшло під прапором Палау в український порт Ізмаїл.

Щоб зупинити корабель, агресори відкрили "попереджувальний вогонь" зі стрілецької зброї та підняли в небо гелікоптер. Про це відзвітували в міноборони РФ.

Інцидент стався в південно-західній частині моря. Судно виявив патрульний корабель Чорноморського флоту РФ "Василь Биков". Росіяни наказали кораблю зупинитися, але екіпаж проігнорував ці незаконні вимоги.

Зараз ви читаєте новину «В ОП відреагували на зупинку РФ судна в Чорному морі. Туреччина вже веде розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі