четвер, 21 вересня 2023 12:37

Спецтема: Війна Росії проти України

Український завод постачав до РФ насоси для атомних реакторів
4

СБУ повідомила про підозру керівникам сумського заводу, які постачали до РФ насоси для атомних реакторів
Фото: ssu.gov.ua
СБУ повідомила про підозру керівникам сумського заводу, які постачали до РФ насоси для атомних реакторів
СБУ повідомила про підозру керівникам сумського заводу, які постачали до РФ насоси для атомних реакторів
СБУ повідомила про підозру керівникам сумського заводу, які постачали до РФ насоси для атомних реакторів

Служба безпеки ліквідувала масштабну схему постачання до Росії стратегічно важливої продукції для атомної енергетики та нафтогазової галузі країни-агресорки.

СБУ повідомила про підозру керівникам сумського заводу, які постачали до РФ насоси для атомних реакторів, повідомила 21 вересня пресслужба відомства. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми.

"Йдеться про насосне обладнання, яке виготовляється на одному із заводів у Сумах. Це підприємство входить до структури російської фінансово-промислової групи ГМС, яка є однією з найбільших "донорів" бюджету РФ. У результаті слідчих дій заарештовано статутний капітал, нерухоме та рухоме майно українського заводу на загальну суму майже 365 млн грн", – йдеться у повідомленні.

Після повномасштабного вторгнення Росії керівництво сумського заводу розробило схему постачання української продукції ворогу в обхід накладених санкцій. Йдеться про сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання ім. М.В. Фрунзе. Для маскування злочинної діяльності зловмисники задіяли підконтрольні комерційні структури з декількох країн Європи та Азії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бізнесмени хотіли "наварити" на танкових двигунах для Міноборони

Іноземні підприємства закуповували насосне обладнання нібито для своїх потреб, а потім переправляли його кінцевим замовникам до Росії.

Крім цього, посадовці постачали українське насосне обладнання до двох азійських країн для будівництва атомних електростанцій під керівництвом Росатому.

Під час обшуків за місцями роботи і фактичного проживання фігурантів вилучено документи, комп'ютерну техніку та мобільні телефони із доказами оборудки.

Наразі двом посадовцям заводу повідомили про підозру. Вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Служба безпеки України затримала на Херсонщині сім'ю колаборантів, яка допомогла РФ провести фейковий референдум у 2022 році. Зокрема зловили двох організаторок псевдореферендуму, який відбувся під час тимчасової окупації правобережної частини Херсонщини.

Затриманими виявились мешканки Бериславського району: мати з донькою, які після захоплення регіону підтримали російських загарбників і запропонували їм свою допомогу у війні проти України. Обох колаборанток призначили до окупаційної "виборчої комісії" одного із місцевих селищ. Там вони здійснювали подворові обходи жителів та збирали "голоси за приєднання" Херсонщини до Росії.

У разі відмови ставити "потрібну" відмітку у фейковому бюлетені, ворожі поплічниці погрожували ув'язненням до російської катівні.

Зараз ви читаєте новину «Український завод постачав до РФ насоси для атомних реакторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі