четвер, 19 жовтня 2023 09:09

Спецтема: Війна Росії проти України

Українські морпіхи висадилися на лівобережжі Херсонщини

Українські морпіхи висадилися й просунулися на лівому березі Херсонщини. Вони прорвали оборону росіян, зайнявши позиції в селі Пойма та на північній околиці Піщанівки.

На окупованому березі Дніпра росіяни стурбовані можливістю масштабної української операції, зазначають аналітики ISW.

"Російські джерела стверджують, що 17-18 жовтня підрозділи двох українських бригад морської піхоти, ймовірно, ротного складу, здійснили наступ через річку Дніпро на східний (лівий) берег Херсонської області", - сказано в свіжому звіті.

Геолокаційні кадри за 18 жовтня вказують, що українські сили просунулися на північ від Піщанівки в 14 км на схід від Херсона і 3 км від річки Дніпро, а також в Пойму, що в 11 км на схід від Херсона і 4 км від річки.

Російські джерела висловлювали стурбованість триваючою українською активністю на східному березі Херсонської області і розглядали цю активність як частину потенційної більш масштабної української операції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ просунулися на двох напрямках: свіжі карти боїв

"Занепокоєння Росії щодо здатності російських військ відбити потенційну українську наступальну операцію через Дніпро може бути частково пов'язане зі станом російського угруповання військ на лівому березі", - вважають експерти.

Автор: understandingwar.org/backgrounder
  Морпіхи ЗСУ здійснили десантну операцію на лівобережжі Херсонщини і зайняли позиції ворога
Морпіхи ЗСУ здійснили десантну операцію на лівобережжі Херсонщини і зайняли позиції ворога

За останні місяці російське командування перекинуло більше елітних підрозділів з херсонського напрямку для підтримки оборонних операцій на заході Запорізької області. Армія РФ розглядає Херсон як спокійний сектор, а нинішній склад сил у цьому районі, ймовірно, є не таким боєздатним.

В ISW вважають, що ЗСУ створили плацдарм на східному березі Херсонської області, придатний для подальшого маневру значними механізованими силами.

Однак, додають фахівці, слід зазначити, що відомі і загалом надійні російські джерела обговорюють українські дії на східному березі як масштабніші за попередні тактичні рейди українських сил через річку.

Розпочалася 603-тя доба широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України. Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує притаманну Кремлю тактику терору. РФ завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по цивільних об'єктах.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку. Знищуючи ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах, повідомив уранці 19 жовтня Генеральний штаб Збройних сил України.

Зараз ви читаєте новину «Українські морпіхи висадилися на лівобережжі Херсонщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі