неділя, 14 січня 2024 18:24

Україна розпочала переговори з Румунією щодо угоди про безпекові гарантії

Україна розпочала переговори з Румунією щодо угоди про безпекові гарантії
Україна на виконання доручення Володимира Зеленського розпочала переговори з Румунією щодо угоди про безпекові гарантії для нашої країни. Фото: ОП

Україна на виконання доручення Володимира Зеленського розпочала переговори з Румунією щодо угоди про безпекові гарантії для нашої країни.

Так, на полях четвертої зустрічі радників із питань національної безпеки та політичних радників лідерів держав щодо реалізації Формули миру у швейцарському Давосі українська сторона за участю керівника ОП Андрія Єрмака розпочала двосторонні переговори з державним секретарем МЗС Румунії Юліаном Фотою про укладення двосторонньої безпекової угоди. Про це повідомляє Офіс президента.

"Переговори розпочато на виконання доручення Глави Української держави Володимира Зеленського в межах Спільної декларації G7 про підтримку України. Вони ознаменували підвищення двосторонніх відносин до рівня стратегічного партнерства", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безпекова угода з Великою Британією: у Зеленського обіцяють сюрпризи для РФ

Зазначається, що це стало логічним продовженням домовленостей за результатами телефонної розмови президентів України та Румунії від 9 січня 2024 року та кроком на виконання Спільної декларації лідерів обох держав від 10 жовтня 2023 року.

Як додали в ОП, Румунія стала дев'ятою країною, яка розпочала з Україною двосторонні безпекові переговори, та вкотре підтвердила непохитну підтримку незалежності й територіальної цілісності нашої держави, а також її європейського та євроатлантичного шляху.

Сторони обговорили основні елементи майбутньої двосторонньої безпекової угоди та узгодили модальності подальших переговорів.

Україна 12 січня уклала з Великою Британією угоду у сфері безпеки. Її підписав президент Володимир Зеленський з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.

Ця угода формалізує підтримку, яку Велика Британія надавала і продовжуватиме надавати Україні у сфері безпеки, включно з обміном розвідданими, кібербезпекою, військовою та медичною підготовкою, а також оборонно-промисловим співробітництвом.

Зараз ви читаєте новину «Україна розпочала переговори з Румунією щодо угоди про безпекові гарантії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі