пʼятниця, 20 січня 2023 10:38

Спецтема: Війна Росії проти України

Українець "сколотив" агентурну мережу, яка наводила ракети по Дніпру: відео затримання банди

Українець "сколотив" агентурну мережу, яка наводила ракети по Дніпру: відео затримання банди
СБУ затримала агентів РФ, які наводили ракети по Дніпру. Фото: ілюстративне, Генштаб ЗСУ

Служба безпеки України у Дніпрі викрила агентурну мережу головного управління генштабу збройних сил Росії (ГРУ).

Затримали сім ворожих агентів, які коригували ракетні удари по Дніпру, збирали розвіддані про позиції Збройних сил України для виявлення протиповітряної оборони, повідомила пресслужба СБУ 20 січня.

Фігурантів схопили у результаті "багатоетапної" спецоперації.

За даними СБУ, затримані передавали росіянам координати об'єктів критичної інфраструктури. Зокрема, енергогенерувальних підприємств.

"Ці відомості окупанти використовували для підготовки і здійснення ракетних ударів по місту. А після обстрілів агенти відвідували місця "прильотів", щоб встановити наслідки повітряних атак і повторно їх скоригувати", – йдеться в повідомленні.

Для комунікації агенти використовували анонімні месенджери. Локації передавали у вигляді електронних координат з фотоматеріалами.

"Раніше група перебувала в "режимі очікування", а в жовтні 2022 року почала активну розвідувально-підривну діяльність проти України", – повідомили правоохоронці.

Всю зібрану інформацію вони передавали представникам ГРУ через резидента групи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде з людьми, які лишилися без оселі після обстрілу Дніпра – мер пояснив

Що відомо про резидента

За даними СБУ, це громадянин Росії, колишній мешканець Дніпра.

"2014 року він створив місцеву прокремлівську громадську організацію. Її представники виступали за створення так званої "південно-східної Української республіки", підконтрольної країні-агресору", – додали в СБУ.

Згодом зловмисник втік у Росію. Там його завербували кадрові співробітники ГРУ. За їхнім завданням він створив власну агентуру зі своїх "ідейних" однодумців-земляків.

Правоохоронці обшукали місця проживання затриманих. Виявили ​саморобні вибухові пристрої, ​комп'ютерну техніку та мобільні телефони "із доказами законспірованого листування з ворогом", прокремлівську літературу.

Затримані агенти отримали підозру за статтею державна зрада.

У СБУ наголосили, що перевіряють інформацію про можливу причетність затриманих до ракетного удару по житловому будинку у Дніпрі 14 січня.

Вдень 14 січня Росія масовано атакувала ракетами низку областей України, зокрема Дніпропетровську. З 38 запущених по Україні ракет силам протиповітряної оборони вдалося збити 25, повідомили Повітряні сили України.

Найсмертоносніших наслідків ця атака принесла Дніпру – ракета зруйнувала під'їзд житлового дев'ятиповерхового будинку. Загинули 45 мирних людей, серед них шестеро дітей. Десятки поранених.

Важку крилату ракету Х-22 терористи запустили по Дніпру з території Курської області РФ. Наші сили ППО не мають можливості збивати такі ракети, повідомили ПСУ.

До ракетного удару по житловому будинку в Дніпрі причетні військові 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку Росії, повідомила СБУ та опублікувала прізвища воєнних злочинців.

Зараз ви читаєте новину «Українець "сколотив" агентурну мережу, яка наводила ракети по Дніпру: відео затримання банди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі