четвер, 05 жовтня 2023 21:15

Спецтема: Війна Росії проти України

"Ударів буде ще більше. Росія готується до зими" – попередили про ракетну небезпеку

"Ударів буде ще більше. Росія готується до зими" – попередили про ракетну небезпеку
Росіяни мають у достатній кількості як іранські безпілотники, так і крилаті ракети. Фото: lb.ua

Сили ППО 5 жовтня знищили 24 дрони типу Shahed. Усього зафіксували пуски 29 ударних БпЛА. 10 дронів збили над Миколаївською областю, дев'ять над Кіровоградською та п'ять над Одеською.

З початку травня поточного року російські окупанти суттєво змінили характер і підхід до ракетних атак. Тактика терору проти цивільних продовжиться, і насамперед постраждає енергоінфраструктура. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

"На полі бою окупанти не досягли бажаного ефекту безпосередньо на лінії бойового зіткнення. Більше того, вони зазнали фактично нищівних втрат у техніці і в живій силі. Наступальні дії закінчилися провалом. Противник змушений був перейти до активних оборонних дій. Утім їм треба хоча би якісь "перемоги" продемонструвати власному населенню. У вигляді "переможних" реляцій будуть повідомлення керівництва окупаційної армії про нанесення чергових ракетних ударів по території України. Це для окупантів чи не єдиний можливий сценарій продовження активного характеру війни, який можна продати внутрішньому споживачеві. Російські окупаційні війська будуть і надалі інтенсифікувати частоту ракетних атак по Україні. Для цього ворог має у своєму розпорядженні ще достатній ракетний потенціал різного типу", – наголосив Снєгирьов.

Росіяни мають у достатній кількості як іранські безпілотники, так і крилаті ракети, додав експерт.

"За оцінкою експертів, для ракетних обстрілів України у листопаді 2022 року противник використовував Х-101, виготовлені у жовтні 2022 року. Це означає, що вже у листопаді 2022 року стало зрозуміло, що Росія може продовжувати виробництво крилатих ракет великої дальності, незважаючи на весь комплекс санкцій. З початку травня поточного року російські окупанти суттєво змінили характер і підхід до ракетних атак. Зараз вони комплексно підходять до питання ураження визначених для себе цілей. Росія обстрілює українські міста з різних напрямків та за різними траєкторіями, намагаючись вирахувати пробіли в обороні й обійти українську ППО. Спочатку йдуть масовані атаки безпілотниками, а потім — комбіновані, із застосуванням крилатих і балістичних ракет.При цьому, на Shahed ми змушені використовувати зенітні ракети, які за своєю вартістю значно перевищують ціну дронів. Ворог використовує іранські дрони у нічний час, що зменшує ефективність використання мобільних груп для їхнього збиття", – уточнив Снєгирьов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія уже почала нову кампанію ударів" - експерт про атаку безпілотників

За оцінками британської розвідки, РФ стала частіше залучати розвідувальні БПЛА під час своїх ракетних атак вглиб території України. Часті ракетні удари далекого радіусу дії вглиб території України, ймовірно, в першу чергу спрямовані на послаблення української протиповітряної оборони.

"Наразі атаки спрямовані на те, щоб максимально знищити українську систему ППО. Останні удари ракет і дронів є фактично стартом осінньо-зимової кампанії масованих ракетних атак по Україні. Інтенсивність ракетних ударів армії РФ із використанням БПЛА та крилатих ракет різного типу базування за останній місяць збільшилася в півтора рази. До початку опалювального сезону залишилося мало часу, відсоток ударів буде ще більшим. Тактика терору проти цивільних продовжиться, і насамперед постраждає енергоінфраструктура. Небезпеку для України становлять комбіновані атаки з використанням дронів-камікадзе. БПЛА перед ракетною атакою запускають із різних напрямків одночасно для виявлення систем ППО. Ударами за останні дні ЗС РФ промацували концентрацію засобів ППО та як вони працюють. Держкомпанія "Укренерго" розповіла про наслідки першої за півроку масованої ворожої атаки. Частково були знеструмлені Рівненська, Житомирська, Київська, Дніпропетровська, Харківська області. Російські окупанти ще тривалий час будуть у змозі використовувати проти України високоточні ракети Х-47 "Кинджал". При цьому ворог застосовуватиме їх у комплексі разом з іншими видами ракетного озброєння і БПЛА", – пояснив Снєгирьов.

Співпраця між Іраном та Російською Федерацією продовжується. Не виключено, що Росія може отримати від Ірану не лише ударні дрони Shahed, а й Mohajer-6.

Нещодавно Іран презентував новий дрон Mohajer-10. Максимальна тривалість польоту цього безпілотника складає добу. Він здатен літати на висоті 7 тис.м.

Зараз ви читаєте новину «"Ударів буде ще більше. Росія готується до зими" – попередили про ракетну небезпеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі