пʼятниця, 23 грудня 2022 10:56

Спецтема: Війна Росії проти України

У супроводі літака-розвідника та винищувача ‒ ЗМІ довідались, як Зеленський летів до США

У супроводі літака-розвідника та винищувача ‒ ЗМІ довідались, як Зеленський летів до США
Візит президента України Володимира Зеленського до США був ретельно спланованою операцією. Фото: president.gov.ua

Перевезення президента України Володимира Зеленського на зустріч із президентом США Джо Байденом було ретельно спланованою спецоперацією.

До Вашингтона український лідер дістався через Польщу. При цьому Зеленського супроводжували літак-розвідник НАТО та винищувач F-15, повідомляє ВВС.

Після відвідин у вівторок, 20 грудня, Бахмута Зеленський таємно сів на нічний поїзд до Польщі. Там його відразу ж забрав літак ВПС США, який супроводжували літак-розвідник НАТО та винищувач F-15.

За даними журналістів, візит Зеленського обговорювався кілька місяців, проте останні приготування було зроблено дуже швидко.

"Президенти поговорили на цю тему 11 грудня, і Зеленський отримав запрошення вже за три дні", ‒ йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль відчув загрозу від візиту Зеленського в США ‒ у Польщі відреагували на російську пропаганду

На залізничній станції у прикордонному польському місті Пшемисль президент України був вранці у середу. Потім вся делегація пересіла в автомобілі, які їх чекали, у тому числі чорні Chevrolet Suburban ‒ улюблену модель уряду США. Після цього системи відстеження польотів показали, що "боїнг" C-40B ВПС США, на борту якого, ймовірно, був Зеленський, злетів з аеропорту Жешува приблизно за 80 км на захід від Пшемисля.

Літак попрямував на північний захід у бік Великобританії. Але перш ніж він увійшов до її повітряного простору над Північним морем, літак-розвідник НАТО просканував місцевість. Відомо, що море патрулюють російські підводні човни.

Американський винищувач F-15, який вилетів з бази у Британії, супроводжував літак із президентом України частину його шляху. Неподалік Вашингтона літак із Зеленським приземлився близько полудня. Дорога зайняла майже 10 годин від зльоту.

Українському президенту надали охорону співробітниками Секретної служби, як і всім главам держав, що приїжджають до США.

"Ми чудово розуміємо, що Росія в цій країні має агентів, і вона може спробувати щось зробити. Ми знаємо, що поставлено на карту", ‒ сказав телеканалу один з високопосадовців.

Президент України Володимир Зеленський дорогою додому зустрівся із президентом Польщі Анджеєм Дудою. Лідери обговорили стратегічні плани на майбутнє. Про це глава держави повідомив у четвер.

Президент Володимир Зеленський повернувся в Україну після робочого візиту до Сполучених Штатів Америки. Голова держави перебуває в Києві. Відповідне відео він оприлюднив у Facebook вранці 23 грудня.

Зараз ви читаєте новину «У супроводі літака-розвідника та винищувача ‒ ЗМІ довідались, як Зеленський летів до США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі