вівторок, 10 липня 2012 10:44

У пожежі на Київщині постраждалі звинувачують місцевих електриків
5

Постраждалі переконані, що пожежа сталась через недбальство енергетиків
Фото: Фото Наталії Шестопал
У 79-річної Марії Одарченко вигоріли пів-хати, хлів і дві машини
Рідні Марії Одарченко ремонтують автомобілі
Стовп, через який сталася пожежа
Постраждала пенсіонерка тепер, щоб приготувати їсти, розпалює багаття

На Київщині у селі Карапиші Миронівського району у 79-річної Марії Одарченко вигоріло пів-хати, хлів, і дві машини. Її рідні ремонтують автомобілі. Постраждалі переконані, що пожежа сталась через недбальство енергетиків. Але ті у свою чергу з цим не згодні і добровільно відшкодовувати збитки не збираються.

5 липня опівдні, Марія Одарченко поралась по господарству. Коли почула тріски та іскри.

"Чую, щось наче шкварчить, - згадує пенсіонерка. - Я оглянулася бачу димок. Думаю, це сусідка Лариса щось робить. Хотіла виглянуть, а воно як вибухнуло".

У хліву зберігались речі зятя Сергія: січкарня, плуги, блоки, мопед, каністри з пальним. Старенька каже, що бачила як електропровід іскрив.

"Добре, що вчасно почали заливати і далеко не поширилось, - розповіла донька жінки Галина Одарченко. Вона показує шмат відірваного кабелю. Тепер це їх речовий доказ. - Тут було замкнення. Навіть видно і не в одному місці, а в багатьох місцях. Він весь такий наче побитий".

На думку пожежників, причиною спалаху стало коротке замкнення електромережі повітряної лінії електропередач. Експертиза зі спеціальної лабораторії підкреслила цей висновок.

"Я був з початку цієї пожежі, - розповів сільський голова Карапишів Сергій Руденко. - Хоча я не експерт, але на мою думку стверджувати, що загоряння сталося від тих дротів, не можна. Сусіди казали, що коли був сильний вітер, то вони іскрили. Нібито власники зверталися до енергетиків. Але у енергетиків не зафіксовано жодного звернення. До сільради звернень з боку мешканців та енергетиків не було. Коли була пожежа, то ці дроти від температури провисли ще більше. Видно, що вони іскрились".

Власники ділянки оцінили збитки від пожежі у 1,5 мільйони гривень. Проте відшкодовувати збитки ніхто не збирається.

В "Київобленерго" свою провину в пожежі повністю заперечують. Кажуть, що лінія була справна.

"Можемо стверджувати, що в той час, коли сталась пожежа, з точки зору експлуатації до лінії електропередач зауважень не було. В той період в Київській області спостерігались форс – мажорні обставини (сильні пориви вітру та грози), про що у нас є відповідні довідки метеослужб. Але навіть попри це, звернень від споживачів на відсутність електропостачання чи несправність лінії не надходило. Лінія була цілковито справна", - зауважили в "Київобленерго".

Крім того, в компанії стверджують, що до таких наслідків призвело порушення правил охорони електричних мереж.

"За візуальним оглядом місця події можна вказати, що пожежа виникла поблизу проходження повітряної лінії електропередач 0,4 кВ. В якому місці виникло загоряння або від чого вказати не можна. Безпосередньо в охоронній зоні знаходилися обгорілі вантажні автомобілі, що категорично забороняється правилами охорони електричних мереж", - додали в компанії.

Зараз ви читаєте новину «У пожежі на Київщині постраждалі звинувачують місцевих електриків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі