вівторок, 11 квітня 2023 16:17

Спецтема: Війна Росії проти України

У Міноборони розповіли, яким чином окупанти намагалися захопити Київ

У Міноборони розповіли, яким чином окупанти намагалися захопити Київ
Росіяни не розраховували на спротив та не готувалися до вуличних боїв, заявив перший заступник міністра оборони генерал-лейтенант Олександр Павлюк. Фото: РБК-Україна

Країна-агресорка Росія розраховувала, що зможе швидко захопити Київ та встановити у столиці свою владу.

Проте після спротиву Сил оборони окупанти намагалися заблокувати місто. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів перший заступник міністра оборони генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

Він зазначив, що початковий план росіян щодо захоплення Києва був розрахований на короткострокову операцію тривалістю 3-5 діб. Подібний план був використаний СРСР в Угорщині в 1956-му, Чехословаччині в 1968-му та в Афганістані у 1979 році.

"Окупанти за звичним для себе принципом планували щонайшвидше висадити сили спеціальних операцій (ССО) і повітряні десанти на підступах до Києва – на аеродромах Гостомель і Васильків. Противник хотів ракетними та авіаційними ударами знищити нашу систему ППО, пункти управління військових частин ЗСУ, Нацгвардії та обʼєкти критичної інфраструктури", – розповів Павлюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські десантники з Гостомеля планували захопити урядовий квартал – генерал Павлюк

За його словами, Росія розраховувала на крах української системи управління. Після чого війська РФ збиралися захопити урядовий квартал, ліквідувати або заарештувати керівництво, а пізніше встановити своїх маріонеток.

За словами Павлюка, росіяни не розраховували на спротив та не готувалися до вуличних боїв.

"Зважаючи на те, що у знищеній техніці росіян була парадна форма одягу, вони більше готувались до параду на Хрещатику, а не до вуличних боїв. Згодом, безумовно, цей план змінився, оскільки наміри противника було вщент розбито Силами оборони", – сказав генерал-лейтенант.

Після того, за словами Павлюка, бліцкриг повністю провалився, російська армія перегрупувалася, намагалася оточити та заблокувати столицю.

"Завдаючи удари по місту, окупанти хотіли посіяти паніку та примусити силовим шляхом здатися", – додав генерал.

Контрнаступ по визволенню Київської області сили оборони України почали з 19 березня минулого року.

Сповільнити темп просування противника вдалося за рахунок руйнування мостів на підступах до Києва, знищення наведених ним переправ. Про це в інтерв'ю "РБК-Україна" сказав перший заступник міністра оборони, генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

За його словами, здійснювалось блокування російських окупаційних військ з західного та північного напрямку, створювались для них невигідні умови, після чого ЗСУ перейшли у контрнаступ.

Зараз ви читаєте новину «У Міноборони розповіли, яким чином окупанти намагалися захопити Київ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі