четвер, 13 жовтня 2022 12:25

Спецтема: Війна Росії проти України

У Мелітополі людей змушують здавати кров для поранених окупантів

У Мелітополі людей змушують здавати кров для поранених окупантів
У Мелітополі росіяни примушують ставати донорами працівників комунальних і бюджетних підприємств. Фото: suspilne.media

У тимчасово захопленому росіянами Мелітопольському районі Запорізької області лікарні здебільшого зачинені.

До того ж окупанти не привозять до медзакладів жодних ліків. Про це в ефірі національного телемарафону розповів міський голова Мелітополя Іван Федоров.

Ситуація схожа на всіх захоплених територіях, але в малих містах лікарні переважно не працюють.

"Лікарі здебільшого виїхали. Наприклад, з Мелітополя виїхали більш ніж половина лікарів. Ті, хто залишилися, рятують наших мешканців, але їм бракує медикаментів. За останніх сім місяців рашисти не привезли до мелітопольських лікарень жодної коробки ліків. Місяць тому вони заблокували нам доправлення із Запоріжжя медикаментів, які щодня наші героїчні волонтери возили під обстрілами до окупованих територій", ‒ зазначив Федоров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ доставили "бавовну" на базу РФ в Мелітополі. Окупанти метушаться – мер

За його словами, нині є загроза для людей, які мають хронічні захворювання і потребують діалізу або інсулінів.

"За два – три тижні закінчаться матеріали для гемодіалізу. Лікарі не зможуть поводити ці процедури. Люди почнуть умирати або виїжджати. А виїхати сьогодні, на жаль, можливості немає", ‒ сказав Федоров.

Тим часом загарбники тероризують мешканців міста, щоб вони здавали кров для поранених російських військових. Ще два тижні тому окупанти почали агітувати здавати донорську кров. Жителі відмовляються. Тому ставати донорами примушують працівників комунальних і бюджетних підприємств.

"Але ж ми розуміємо, що це для російських військових, бо для наших мешканців такої кількості крові не потрібно. Лікарів змушують також працювати у госпіталях, але ще жоден мелітопольський лікар не пішов на роботу до ворожого госпіталя", ‒ наголосив Федоров.

Погіршує ситуацію в місті те, що опалювальний сезон цьогоріч там не розпочнеться. Загарбники нині завозять у Мелітополь вугілля та дрова, але в місті всі котельні працюють на газу. А його немає вже три місяці.

"Рашисти постійно обіцяють, що газ от-от з'явиться. Але наведу приклад. У Бердянську газ зник на два місяці раніше, ніж у Мелітополі, і там досі його немає. Вони обіцяли його запустити з 1 до 10 жовтня. Але вчергове обманули. Зараз вони прокладають якийсь газопровід до Мелітополя, але ми чітко розуміємо рівень корупції та безглуздості в рашистів. Тому цей газопровід навряд чи запрацює", ‒ розповів Федоров.

У захопленому Мелітопольському районі Запорізької області російські окупанти викрали понад 700 жителів. Викрадають і катують людей, які не йдуть на співпрацю з окупантами.

На окупованих територіях Запорізької області продовжується примусова паспортизація. Про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров у Telegram. За його інформацією, від містян, що вимушено пішли працювати на комунальні підприємства, якими керують колаборанти і зрадники, вимагають отримувати російські паспорти.

Зараз ви читаєте новину «У Мелітополі людей змушують здавати кров для поранених окупантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі