четвер, 08 червня 2023 07:31

Спецтема: Війна Росії проти України

У Каховському водосховищі падає вода: у МАГАТЕ заявили про небезпеку для Запорізької АЕС

У Каховському водосховищі падає вода: у МАГАТЕ заявили про небезпеку для Запорізької АЕС
Рівень води у Каховському водосховищі знищується. Фото: скріншот

Після підриву Каховської ГЕС рівень води у водосховищі щогодини зменшується на 5-7 см.

Це може загрожувати Запорізькій АЕС. Якщо рівень води впаде до 12,7 метра, ЗАЕС вже не зможе перекачувати її в охолоджувати реактори. Про це заявив гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі.

Він посилається на інформацію присутніх на Запорізькій АЕС експертів МАГАТЕ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситуація на Каховському водосховищі загрожує ЗАЕС

"Готуючись до такої можливості, ЗАЕС постійно поповнює свої запаси води – включаючи великий ставок-охолоджувач поруч із станцією, а також менші ставки-охолоджувачі та прилеглі канали – шляхом повного використання води Каховського водосховища, поки вона ще є", ‒ йдеться у повідомленні.

Коли ці ставки заповняться, запасів буде достатньо, щоб забезпечити станцію необхідною для охолодження шести реакторів водою, а також відпрацьованого палива протягом кількох місяців.

"Попри те, що всі шість реакторів ЗАЕС зупинені, їм все ще потрібна охолоджуюча вода, щоб запобігти розплавленню палива та можливому викиду радіоактивних матеріалів", — сказав Гроссі.

Вночі 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. Почалося стрімке затоплення прибережних населених пунктів та частини Херсона. В області оголошено термінову евакуацію.

Підривом Каховської ГЕС російські терористи вкотре довели, що вони є загрозою для всього живого. Росія абсолютно свідомо знищила одне з найбільших водосховищ України. На цьому наголосив президент Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «У Каховському водосховищі падає вода: у МАГАТЕ заявили про небезпеку для Запорізької АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі