понеділок, 19 вересня 2011 16:44

У Ємені снайпери розігнали демонстрацію: результат - 32 трупа
9

Фото: Фото: Reuters

В ході розгону масових демонстрацій у столиці Ємену, Сані, загинули 32 людини, повідомляє в понеділок, 19 вересня, Agence France-Presse. В акціях протесту, які почалися у п'ятницю, взяли участь десятки тисяч осіб, а в неділю на вулиці столиці вийшли понад сто тисяч жителів, уточнює Associated Press.

У теж час, як повідомляє Reuters, в результаті інциденту загинули 20 людей.

В ході демонстрацій демонстранти підпалили декілька урядових будівель. У суботу протестувальникам вдалося захопити будівлю університету, а в неділю вони впритул підійшли до президентського палацу. Захищаючи резиденцію Алі Абдулли Салеха, урядові війська застосували сльозогінний газ і бойові набої. З дахів прилеглих будинків натовп обстрілювали снайпери, в той час як прихильники президента в цивільному напали на протестувальників з мечами, кийками і автоматами.

У Сані перекритий доступ до всіх засобів зв'язку, у тому числі до інтернету. У неділю столиця була повністю знеструмлена через підпал електростанції.

Після захоплення університету до повстанців приєдналися студенти, повідомляє телеканал "Аль-Джазіра". Вони заявили, що не повернуться до навчання, поки вимоги опозиції не будуть виконані. Учні 20 столичних шкіл також не можуть почати заняття, так як в будівлях розташувалися антиурядові війська.

Лідери опозиції заявили, що приводом для наймасовіших за останні кілька місяців демонстрацій стала передача Салехом повноважень своєму заступнику Абед Раббо Мансуру Хаді (Abed Rabbo Mansour Hadi) щодо проведення переговорів про передачу влади. Контрагентом в переговорах виступають країни Перської затоки, які розробили відповідний план, який Салех вже тричі відхиляв.

У найближчі кілька днів Хаді від імені президента повинен підписати документ, згідно з яким Салех з часом складе свої повноваження. Лідер Ємену, в свою чергу, наполіг на тому, щоб до складу нового уряду був включений його син. Крім того, президент зажадав гарантій особистої недоторканності.

Лідери опозиції вважають цю угоду черговим прийомом, до якої уряд Салеха вдався, щоб відтягнути час. Повстанці заявили, що мають намір продовжувати свої виступи доти, поки президент не піде з посади.

Салех вже неодноразово обіцяв провести демократичні реформи і навіть покинути пост, проте досі не виконав своїх обіцянок. Зокрема, наприкінці серпня 2011 року він заявив, що гарантує проведення прямих демократичних виборів президента країни в найкоротші терміни.

Салех вже більше трьох місяців перебуває в Саудівській Аравії, де проходить курс лікування після того, як 3 червня був тяжко поранений при нападі повстанців. Після від'їзду президента його противники заявили, що не допустять повернення диктатора в країну.

Зараз ви читаєте новину «У Ємені снайпери розігнали демонстрацію: результат - 32 трупа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі