пʼятниця, 11 жовтня 2024 14:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Тіло журналістки Вікторії Рощиної передадуть рідним найближчим часом - голова парламентського комітету

Тіло журналістки Вікторії Рощиної передадуть рідним найближчим часом - голова парламентського комітету
Українська журналістка Вікторія Рощина померла у російському полоні. Фото: Facebook-сторінка Рощиної

Найближчим часом рідним передадуть тіло журналістки Вікторії Рощиної, про смерть якої у російському полоні стало відомо напередодні.

Про це сказав голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин, повідомили "Суспільне".

"Є ця інформація, вона є в родичів, але буде некоректно, коли я її буду проголошувати, а не родичі, це буде найближчим часом", - сказав Юрчишин.

Депутат розповів, що українська сторона працюватиме над виявленням імен всіх всіх дотичних до смерті журналістки.

"Йдеться не лише про Путіна і верхівку, а про тих, хто утримували Вікторію, хто забезпечував етапування під час чи в процесі якого, за словами російської влади, відбулося вбивство", - сказав Юрчишин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський сказав Папі Римському про смерть української журналістки Вікторії Рощиної у російському полоні

Нардеп сказав, що є інформація про те, що Вікторію готували до обміну. Після звільнення із російського полону Нарімана Джеляла це був би другий випадок, коли Україні вдалося звільнити цивільного журналіста.

"Омбудсмен Дмитро Лубінець вже працює над тим, щоб зафіксувати це як воєнний злочин. Військова прокуратура - зараз ведеться робота про відкриття кримінального провадження про умисне вбивство. Для цього збираються додаткові факти. Ми як комітет звертаємося до міжнародної спільноти, вже маємо позицію Репортерів без кордонів, які вимагають розслідування даного злочину, засуджуючи дії Росії", - заявив Юрчишин.

Нардеп повідомив, що РФ вбила 12 цивільних журналістів і велику кількість утримує у заручниках.

За словами Юрчишина, плануються заходи, щоб публічно привернути увагу до інших утримуваних цивільних заручників і журналістів, зокрема Дмитра Хилюка та інших.

"Заходи привернення уваги і вимоги звільнення цивільних українських заручників, зокрема журналістів-заручників, будемо проводити по всьому світу. На рівні парламентської асамблеї ОБСЄ, Ради Європи ми неодноразово наголошували на цій проблематиці і далі будемо робити все, щоби світ звернув увагу, допоміг нам звільнити українських журналістів.Так само плануємо комунікувати з Червоним Хрестом ОБСЄ", - заявив народний депутат.

10 жовтня керівник пресслужби координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко повідомив, що інформація про смерть журналістки Вікторії Рощиної у російському полоні підтвердилася. За словами Яценка, Рощина була у списках на обмін, і її переведення з Таганрога до Москви було етапом підготовки до звільнення. Російське міністерство оборони заявило, що дата смерті журналістки - 19 вересня 2024 року, повідомив сайт Ґрати.

У звʼязку з інформацією про смерть журналістки в РФ, кримінальне провадження, відкрите за фактом її зникнення, докваліфіковано - воєнний злочин, поєднаний з умисним вбивством, повідомив Офіс генерального прокурора України.

Зараз ви читаєте новину «Тіло журналістки Вікторії Рощиної передадуть рідним найближчим часом - голова парламентського комітету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі