вівторок, 18 жовтня 2022 13:41

Спецтема: Війна Росії проти України

Стільки тіл ексгумували на Харківщині: у МВС озвучили дані

Стільки тіл ексгумували на Харківщині: у МВС озвучили дані
На територіях Харківської області, які звільнили від російських окупантів, правоохоронці вже ексгумували понад 600 тіл загиблих цивільних. Фото: Ольга Стенько

На територіях Харківської області, які звільнили від російських окупантів, правоохоронці вже ексгумували понад 600 тіл загиблих цивільних.

Не всі тіла вдається одразу ідентифікувати, проводяться ДНК-аналізи. Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський в ефірі національного телемарафону 18 жовтня, передає Gazeta.ua.

"Фактично на території Харківської області ми вже ексгумували понад 600 тіл загиблих. Їх не одразу вдається ідентифікувати, бо з цим є проблема. Зокрема, ідентифікація здійснюється через ДНК-аналіз, тут працюють спеціальні лабораторії. Так, наші міжнародні партнери якраз допомогли нам щодо цього, щоб швидко можна було це робити, але все одно ми розуміємо, що ця робота на тижні, інколи – на місяці, щоб встановити хто саме є закатованим", – повідомив керівник МВС.

Монастирський уточнив, що у цьому питанні звертаються родичі, у них беруть відповідні зразки ДНК, їх порівнюють і лише упродовж певного часу особу закатованого може встановити поліція.

Очільник МВС поінформував, що раніше Верховна Рада ухвалила спеціальний закон про ДНК, який однозначно спростить процедуру ідентифікації тіл загиблих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На звільненій Харківщині розчистили понад 400 км доріг

"А загалом, звичайно, ми розуміємо, що кожен момент наближення нас до перемоги також розкриває нові воєнні злочини, які вчиняють окупанти", – заявив чиновник.

Водночас Монастирський зазначив, що на кожній території, визволеній від РФ, правоохоронці зустрічають приблизно те саме, – тут йдеться і про наявність катівень від росіян.

"У підвалах вони катували людей, тіла вивозили за населений пункт, і вже потім ми розкопуємо ці місця масових поховань, майже у кожному населеному пункті", – заявив міністр.

Водночас глава МВС висловив переконання, що світ має знати про те, що відбувається на захоплених Росією територіях.

"Ми розуміємо, що будь-яка окупована територія – це десятки закатованих цивільних людей, полонених, наших українських військових, це – те, з чим ми зустрічаємося щодня", – сказав він.

Українські військові продовжили активно просуватися в Харківській області неподалік від звільненого Куп'янська.

4 жовтня стало відомо, що Збройні сили України звільнили від російських окупантів 1534 населені пункти, зокрема 483 на Харківщині.

Зараз ви читаєте новину «Стільки тіл ексгумували на Харківщині: у МВС озвучили дані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі