субота, 01 жовтня 2022 17:04

Спецтема: Війна Росії проти України

Стало відомо, скільки українців зникли безвісти з початку війни

Стало відомо, скільки українців зникли безвісти з початку війни
Починаючи з лютого цього року, за офіційними даними, в Україні зникли безвісти близько 9 тисяч людей. Фото: glavcom.ua

Починаючи з лютого цього року, за офіційними даними, в Україні зникли безвісти майже 9 тис. людей.

Із них знайдено 2241 особу. Визволено 44 людини, 97 осіб загинули. Лише 170 людей були верифіковані Міжнародним комітетом Червоного хреста. Про це повідомив представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини Олександр Кононенко.

За його словами, утисків найбільше зазнають люди з активною проукраїнською позицією.

Представник омбудсмена також повідомив, що, починаючи з 2014 року, значна кількість цивільних українців перебуває на території Російської Федерації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Cтало відомо, скількох загиблих повернула Україна й скільки захисників перебувають у полоні

"Частина з них засуджена до значних термінів, тож ми не маємо права забувати про цю категорію осіб і повинні робити все для того, щоб їх звільнили. РФ, порушуючи Женевські конвенції, прирівнює українських цивільних громадян до військовополонених. Серед цих людей є колишні учасники АТО, ООС, колишні правоохоронці й навіть волонтери", – зазначив Кононенко.

В Офісі уповноваженого Верховної Ради України з прав людини створюють експертну раду, де окремим напрямком буде питання захисту прав і свобод цивільних осіб.

Представник уповноваженого наголосив, що громадяни, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, повинні повідомляти про зникнення людей до Національної поліції.

"Звертаємося до громадянського суспільства, Міжнародного комітету Червоного хреста, ООН щодо координації подальших дій, посиленні тиску на агресора, задля звільнення і повернення на Батьківщину наших громадян", – сказав Олександр Кононенко.

29 вересня відбувся черговий обмін полоненими. Україні вдалося повернути чотирьох морських піхотинців і двох цивільних.

21 вересня з російського полону повернули 215 осіб. 200 захисників України обміняли на Віктора Медведчука. Також з російського полону звільнили 10 іноземних військових, що служили в лавах Збройних сил України. Вдалося повернути тих, кого "засудили" до смертної кари в так званій ДНР.

23 держави, включаючи Німеччину, подали заяви до Європейського суду із прав людини про допуск як третьої сторони під час розгляду позову України проти Росії. У позові йдеться про масові та серйозні порушення прав людини, скоєні Російською Федерацією в ході воєнних дій на території України.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, скільки українців зникли безвісти з початку війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі