субота, 12 серпня 2023 16:18

Спецтема: Війна Росії проти України

Що відомо про літаки ЗСУ, які переобладнали під носії ракет Storm Shadow

Що відомо про літаки ЗСУ, які переобладнали під носії ракет Storm Shadow
Бомбардувальник Су-24М бригади тактичної авіації імені Петра Франка. Зараз їх переобладнали під носії західних ракет. Фото: Бригада тактичної авіації

Росія періодично намагається атакувати авіабазу в Старокостянтинові Хмельницької області, щоб знищити українські літаки.

Адже наразі ЗСУ вже атакують ворогів з наших літаків новітніми англо-французькими крилатими ракетами Storm Shadow (SCALP). Про це пише ВВС.

Видання зауважує, що найбільш болючих ударів росіянами літаки почали завдавати саме зараз.

Адже з кінця весни 2023 року старі радянські бомбардувальники Су-24М, які є на озброєнні 7-мої бригади тактичної авіації імені Петра Франка, що базується в Старокостянтинові, обладнали новітніми англо-французькими крилатими ракетами Storm Shadow (SCALP).

Саме з цих літаків Україна атакує ракетами ворожі:

– арсенали та штаби російських військ в тилу;
– мости на Кримському перешийку.

Тому з початку повномасштабної війни цей об'єкт РФ атакувала десятками дронів, крилатих і навіть гіперзвукових ракет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський підписав ракету SCALP-EG, передану Україні від Франції

Джерела видання повідомили, що насправді літаків, які здатні нести ракети SCALP, в Україні зовсім не багато, адже з початку російського вторгнення ЗСУ втратили значну кількість Су-24М. Їх залишилось орієнтовно до шести одиниць.

Проте, за даними співрозмовника, Україна знайшла рішення – під носії крилатих ракет переобладнали літаки-розвідники Су-24МР.

Останніх в українській авіацій було орієнтовно 10 одиниць. Причому через застарілі характеристики Су-24МР мало використовували під час бойових дій. Та виявилось, що ці розвідувальні літаки можна модифікувати в ударні. Тож на них встановили спеціальне обладнання і перетворили в носіїв крилатих ракет.

"Так Повітряні сили змогли отримати цілу бомбардувальну ескадрилью (зазвичай налічує 12 – 14 літаків) Су-24М і Су-24МР для застосування крилатих ракет", – заявили журналісти.

Саме ці літаки будуть головною повітряною загрозою для російських окупаційних військ, поки Україна не отримає F-16.

Збройні сили України за допомогою далекобійних ракет SCALP можуть завдавати більш потужних ударів по об'єктах противника.

Вони є аналогом крилатих ракет Storm Shadow, які Україна отримала від Великої Британії, заявив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Зараз ви читаєте новину «Що відомо про літаки ЗСУ, які переобладнали під носії ракет Storm Shadow». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі